Puszysty biszkopt, z kremem ze śmietanki i serka mascarpone, na wierzchu toffi, a całość obsypana chrupiącymi orzeszkami ziemnymi :) Brzmi smakowicie? I takie właśnie jest to ciasto! :) Polecam szczególnie na rodzinne uroczystości, bo "cieszy oczy" swym wyglądem, a poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Inspiracja stąd, ja nie dodawałam soli do kajmaku, bo moim zdaniem same orzeszki podkreślają już słodycz toffi.
Składniki: (20x25 cm)
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- puszka kajmaku (użyłam gotowej masy krówkowej)
- orzeszki ziemne solone (ilość wedle uznania- u mnie ok. 250 g)
- 50 g czekolady + 2 łyżki mleka = polewa
Białka
ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka zaś
ubijamy z cukrem, otrzymując gęstą, jasną, kremową masę. Następnie, do masy
żółtkowej dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy mikserem na małym obrotach. Na
koniec dodajemy ubite białka. Całość powolutku mieszamy łyżką. Blaszkę
smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wylewamy masę biszkoptową.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 20-25 minut.
Ostudzony
biszkopt przekrawamy na pół. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy
partiami do ubitego serka mascarpone. Solone orzeszki siekamy za pomocą
blendera, część dodajemy do kremu, mieszamy. Masę krówkową przekładamy do
garnuszka, gotujemy krótko na małym ogniu otrzymując jednolitą masę.
Spód ciasta
smarujemy 1/3 części masy krówkowej, posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Następnie nakładamy warstwę kremu, którą przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Wierzch ciasta polewamy pozostałą częścią kajmaku, posypujemy obficie
siekanymi orzeszkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką
ilością mleka, po czym polewamy nią wierzch ciasta tworząc czekoladowe nitki.
Smacznego! :)