Strony
▼
piątek, 28 lutego 2014
Sernik gotowany na herbatnikach (wersja kakaowa)
Dziś przedstawiam inną wersję przepysznego i szybkiego sernika gotowanego na herbatnikach- tym razem z warstwą kakaową. Po sam przepis odsyłam do mojego wcześniejszego wpisu, albowiem to z niego korzystałam- zmieniając jedynie cztery warstwy herbatników na trzy i dodając polewę czekoladową.
Taki senik bez pieczenia jest idealny, gdy nie mamy piekarnika lub po prostu nie chce się nam go włączać.
Spróbujcie koniecznie :)
czwartek, 20 lutego 2014
Surówka z kapusty pekińskiej i jabłka
Surówka z kapusty pekińskiej i jabłka powstała z potrzeby chwili, a innymi słowy- braków w lodówce :). Polecam, bo jest bardzo smaczna i stanowi świetny dodatek obiadowy.
Składniki:
- pół niedużej kapusty pekińskiej
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta soli i cukru
Smacznego! :)
poniedziałek, 17 lutego 2014
Sałatka z tortellini
Prosta, lekka, kolorowa- taka jest ta sałatka z pierożkami tortellini. Z powodzeniem można ją zjeść na kolację bądź drugie śniadanie, świetnie sprawdzi się też na imprezie. Polecam gorąco! :)
Składniki:
Smacznego! :)
Składniki:
- kilka garści roszponki (mogą być też inne gatunki sałat)
- opakowanie pierożków tortellini (u mnie z serem)
- pomidor
- pół czerwonej cebuli
- około 15 czarnych oliwek
- pół małego opakowania kukurydzy
- pół ogórka szklarniowego
- pół pęczka koperku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Smacznego! :)
wtorek, 11 lutego 2014
Jabłecznik z kremem cappuccino
Już kiedyś wspominałam, że uwielbiam ciasta z jabłkami, a ten jabłecznik z kremem cappuccino z pewnością kwalifikuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych :) Polecam, masa jabłkowo- ananasowa ma ciekawy smak, a kołderka z bitej śmietany z dodatkiem czekoladowego cappuccino jest obłędna :) Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi zmianami.
Składniki (23 x 28) :
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Formę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Masa jabłkowo- ananasowa:
- 1 kg jabłek
- 1 puszka ananasów
- 2- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
Krem cappuccino:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- jedno opakowanie czekoladowego cappuccino
- 2 śmietan- fixy (polecam dać 3 lub 4, albo zastąpić żelatyną, ponieważ moja masa nie była do końca "zwarta" aczkolwiek się nie rozlewala)
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino i śmietan- fixy, zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo - ananasową.
Posypać
startą gorzką czekoladą.
Smacznego! :)
niedziela, 2 lutego 2014
Kasza manna na mleku z jagodami
Któż z nas będąc dzieckiem nie jadał kaszy manny na mleku? Zapewne każdy z nas miał taki okres. Osobiście kaszy nie jadłam od jakiegoś 6 roku życia, ale teraz postanowiłam sobie o niej przypomnieć. I to był strzał w 10! Taką kaszę można przygotować na setki sposobów, ja proponuję dziś Wam kaszę mannę na mleku z jagodami. Pycha :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżeczka cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie lub nie dodaje owoców)
- jagody (lub inne sezonowe/mrożone owoce)
Smacznego! :)
* ja gotuję kaszę mannę analogicznie jak budyń, tj. rozpuszczam ją w 1/2 szkl. mleka i dopiero w takiej postaci wlewam na gotujące się mleko. Mam wtedy pewność, że nie powstaną grudki.