piątek, 25 maja 2012

Jajka z warzywami i kiełbasą na ziemniaczanej kołderce


To danie wymyśliłam na potrzeby konkursu. Tak naprawdę to takie "czyszczenie lodówki", wrzucamy co mamy i wychodzi pyszna potrawa:) Na leniwe śniadanie w sam raz:) Dzięki ziemniakom, kiełbasie i warzywom danie jest sycące i na pewno przez długi czas nie poczujemy nieprzyjemnego burczenia w brzuchu. Polecam! :)

Składniki (na formę ok. 15x 20 cm):
  • 2 jajka
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • około 15 cm cukinii
  • mała laska kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki  masła
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę lub miażdżymy widelcem. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, kiełbasę, pieczarki i cukinię. Podsmażamy wszystko na małym ogniu do zrumienienia. Następnie kiełbasę z warzywami mieszamy razem z ziemniakami. Powstałą masą wykładamy naczynie do zapiekania. Robimy dwa wgłębienia i wbijamy do środka po jednym jajku. Solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem (u mnie suszony). Pieczemy 6-8 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza lub do ścięcia białek. Żółtka powinny pozostać płynne! Podajemy gorące. Smacznego! :)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...