Puszysty biszkopt, z kremem ze śmietanki i serka mascarpone, na wierzchu toffi, a całość obsypana chrupiącymi orzeszkami ziemnymi :) Brzmi smakowicie? I takie właśnie jest to ciasto! :) Polecam szczególnie na rodzinne uroczystości, bo "cieszy oczy" swym wyglądem, a poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Inspiracja stąd, ja nie dodawałam soli do kajmaku, bo moim zdaniem same orzeszki podkreślają już słodycz toffi.
Składniki: (20x25 cm)
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- puszka kajmaku (użyłam gotowej masy krówkowej)
- orzeszki ziemne solone (ilość wedle uznania- u mnie ok. 250 g)
- 50 g czekolady + 2 łyżki mleka = polewa
Białka
ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka zaś
ubijamy z cukrem, otrzymując gęstą, jasną, kremową masę. Następnie, do masy
żółtkowej dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy mikserem na małym obrotach. Na
koniec dodajemy ubite białka. Całość powolutku mieszamy łyżką. Blaszkę
smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wylewamy masę biszkoptową.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 20-25 minut.
Ostudzony
biszkopt przekrawamy na pół. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy
partiami do ubitego serka mascarpone. Solone orzeszki siekamy za pomocą
blendera, część dodajemy do kremu, mieszamy. Masę krówkową przekładamy do
garnuszka, gotujemy krótko na małym ogniu otrzymując jednolitą masę.
Spód ciasta
smarujemy 1/3 części masy krówkowej, posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Następnie nakładamy warstwę kremu, którą przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Wierzch ciasta polewamy pozostałą częścią kajmaku, posypujemy obficie
siekanymi orzeszkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką
ilością mleka, po czym polewamy nią wierzch ciasta tworząc czekoladowe nitki.
Smacznego! :)
Ciacho prezentuje się przesmacznie. Połączenie słodyczy z solonymi orzeszkami zawsze udaje się znakomicie.
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda! smakowite:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, ciekawe jak smakuje, bo nigdy nie próbowałam połączenia słodkie - słone :)
OdpowiedzUsuńMartex, spróbuj! Naprawdę słodki ze słonym pasuje :)
UsuńŚwietne te ciacho :) Lubię słodko-słono :)
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam to ciasto na weselu i było pyszne a teraz z twoim przepisem moge go zrobić sama w domu ;)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, bo jest pyszne :)
Usuńhej Justko! bardzo ucieszył mnie komentarz od CIebie :) dziekuję CI bardzo za odwiedziny oraz skorzystanie z przepisu!! szczypta soli nigdy nie zaszkodzi :) ale rozumiem, że obawiasz się ponownego wykrzywiania ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło Ci wspaniale! Według mnie jest to bardzo dobry przepis i bardzo dobre ciasto, tym bardziej, że stworzone dla mojego kochanego bezglutenowca, który uwielbia karmel!! Myślę, że i u Was zagości na dłużej :) jak i Twoich czytaczy :)
pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i cieplutko w ten chłodny i mroźny dzień! Kasia
Super ciacho:) Te połączenia orzeszków, karmelu i masy śmietanowej to musi być strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny- dziękuję za miłe komentarze i polecam samemu wypróbować ten przepis :) Jestem pewna, że Wam posmakuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa jest zachęcająca:)
OdpowiedzUsuńz solonymi orzeszkami, pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, jadłam takie u koleżanki:)
OdpowiedzUsuńSuper! Ciasto musi być pyszne z takim połączeniem:)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste i te połączenie smaków...mmm.. jak nic nie wolno go pominąć :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam każde ciasto z masą krówkową:)) a co do wyrobów z fasoli to bardzo je polecam, wprawdzie nie smakują w 100% jak typowe ciasta ale są zdrowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie wyglada i musi swietnie smakowac - te orzeszki ziemne mnie zaintrygowaly :).
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho, wygląda przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem;)
OdpowiedzUsuń