Styropian to bardzo popularne ciasto, nazywane także sernikiem bez sera. W swoim składzie zamiast twarogu zawiera kwaśną śmietanę, ale nawet sernikożercy nie zgadną, iż brak w nim najważniejszego składnika, bowiem styropian w smaku nic a nic nie ustępuje prawdziwemu sernikowi:). Jeżeli więc jeszcze nie próbowaliście takiej wersji, a lubicie kokos w połączeniu z kwaśnym dżemem, to z pewnością ten oszukany sernik jest dla Was :)
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czerwonej porzeczki )
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2
części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki ( 23x33 cm ) i posmarować
powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.
Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 18%
- 20 dag wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe
składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch
zetrzeć (rozdrobnić palcami) drugą część ciasta.
Piec około 50 minut w 180 st. C.
Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować:) Tymczasem poszerzam grono obserwatorów bloga i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! I wpadaj częściej!:) Pozdrawiam:)
UsuńWygląda naprawdę apetycznie, tak puszyście... :) Ciekawią mnie, swoją drogą, serniki bez sera, bo jeszcze nie miałam okazji żadnego spróbować. Na ten skusiłabym się z chęcią.
OdpowiedzUsuńWhiness- wygląda puszyście, ale konsystencję ma raczej zbitą- to przez dodatek wiórków kokosowych do masy. Następnym razem spróbuję nie dodawać ich w ogóle, albo ograniczyć do minimum- ciekawe co mi wyjdzie :)
Usuńteż od czasu do czasu robię to ciasto, jest bardzo smaczne!:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuńcudownie Ci wyszedł, tak delikatnie i puszyście, a dżem porzeczkowy fajnie kontrastuje i nadaje charakteru.
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa, co by wyszło jakby ograniczyć wiórki, bo nie jestem ich fanką, jakbyś spróbowała daj znać, pozdrawiam serdecznie :)
robie go wiele razy, ale w innych wersjach zwykle :]
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta warstwa owoców na spodzie.
Na pewno wypróbuję!! smacznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńMuszę je koniecznie wypróbować, ciekawa jestem tego smaku.
OdpowiedzUsuńPyszne są serniki bez sera :) Ten wygląda znakomicie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńale wyszedł śliczniutki ... gratulacje
OdpowiedzUsuńRobiłam sernik bez sera w innej wersji, z ciastem kakaowym, i był naprawdę pyszny - nikt nie zgadł, że nie ma w nim ani grama twarogu :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wspaniale - dodatek dżemu bardzo mi się podoba :)
Z tym dżemem wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! A z tą nazwą jeszcze nigdy się nie spotkałam i w życiu nie powiedziałabym, że to taki "oszukany" sernik:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
E.
Rzeczywiście wygląda jak sernik ;) Jestem bardzo ciekawa smaku. Serniki uwielbiam, a jak mówisz, że nie idzie się połapać, że sera brakuje, to będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńTak, Domaszno okolicę Drzewicy :) A to skąd jesteś? :) Fajnie poznać kogoś ze sowich okolic :)
serniczek super , ja nawet robiłam z jogurtu i też bardzo dobry
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, następnym razem wypróbuję z jogurtu :)
Usuń