Wreszcie zawitała do nas Wiosna! Tą warstwową sałatką chciałam uczcić jej przybycie:) Są w niej składniki przywołujące na myśl tę piękną porę roku, a więc rzodkiewka i szczypiorek a ponadto produkty nieco treściwsze jak żółty ser czy szynka. Jednym słowem: Polecam!
Składniki: (inspiracja)
- 6 jajek
- 1 pęczek szczypiorku
- 250 g żółtego sera
- 250 g szynki
- mała puszka kukurydzy
- 2 pęczki rzodkiewki
- 5 - 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na
tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie
prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą
warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany
szczypiorek. Jako kolejną warstwę układamy kukurydzę, a na to pokrojoną w kostkę szynkę. Ponownie rozprowadzamy cienką warstwę majonezu. Przedostatnim składnikiem jest
starty żółty ser. Zwieńczeniem sałatki jest starta
rzodkiewka.
Smacznego! :)