czwartek, 8 sierpnia 2013

Kruche ciasto z jagodami i lekką budyniową pianką


Baza tego ciasta to już klasyk. Na blogu jest już wersja truskawkowa, teraz przyszła pora na jagody. Polecam gorąco! :)

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (u mnie 1/3 szklanki)
Ponadto:
  • 500 g jagód (użyłam mrożonych)
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać jagody. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :) 
 
 

8 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto z letnimi owocami, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale:) robię podobne tylko z jabłkami i jest naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagodami najlepsze,tak myślę,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham to ciasto :)

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jejku, jak ja uwielbiam kruche ciasta :) też robiłam w tym roku, ale bez budyniowej pianki :) Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jagody czas... . Pyszności. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy podczas dodawania budyniu do piany mam miksować cały czas na wysokich obrotach, czy zmniejszyć obroty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy zmniejszyć obroty i najlepiej wcześniej przesiać budyń, by nie było grudek. Jak zrobisz napisz koniecznie jak wyszło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...