wtorek, 7 stycznia 2014

Roladki ze śliwką owinięte boczkiem w sosie śmietanowym


Wróciłam po długiej nieobecności i przedstawiam Wam od razu pomysł na przepyszny obiad lub jak kto woli- kolację :). To przepis na roladki ze śliwką owinięte boczkiem, zatopione w pysznym sosie śmietanowym. Inspirację na to danie zaczerpnęłam z opakowania zestawu ziół marki Kamis (tam był jednak podany filet z kurczaka, ale uważam że schab też się świetnie do tego nadaje). Polecam gorąco, szczególnie w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki i lampki dobrego wina :)


Składniki:

  • kawałek schabu (5 plastrów jak na kotlety)
  • 20 śliwek suszonych (po 4 na każdy kawałek)
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 500 g pieczarek
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, tymianek
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do zrumienienia na patelni. Po chwili dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić, aż do odparowania większości wody. Na koniec dodać śmietanę 30 % i przyprawy.

Kawałki schabu rozbić jak na kotlety, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć po cztery śliwki, zawinąć. Z wierzchu owinąć plasterkiem boczku. Roladki obsmażyć z każdej strony na patelni, a potem włożyć do sosu i dusić na wolnym ogniu około 20 min, co jakiś czas przekręcając.

Smacznego! :)





16 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne, ja też czasem robię roladki głównie wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są pyszne, a roladek wołowych jeszcze nie przyrządzałam, więc muszę to nadrobić :)

      Usuń
  2. Pyszne! Schab, śliwka i boczek to połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, boczek + śliwka pasują do siebie idealnie :)

      Usuń
  3. Chętnie bym się wprosiła na takie pyszne roladki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam, tak pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne danie! Lubię dorzucić do takich duszących się na sos (lub farsz) pieczarek kilka suszonych grzybów, dają fajny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie! Treściwe, wilgotne i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam śliwki owinięte plastrem schabu ale zawsze bez sosu. Twoja wersja jeszcze bardziej mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie bardzo apetyczne danie, ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...