Wróciłam po długiej nieobecności i przedstawiam Wam od razu pomysł na przepyszny obiad lub jak kto woli- kolację :). To przepis na roladki ze śliwką owinięte boczkiem, zatopione w pysznym sosie śmietanowym. Inspirację na to danie zaczerpnęłam z opakowania zestawu ziół marki Kamis (tam był jednak podany filet z kurczaka, ale uważam że schab też się świetnie do tego nadaje). Polecam gorąco, szczególnie w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki i lampki dobrego wina :)
Składniki:
- kawałek schabu (5 plastrów jak na kotlety)
- 20 śliwek suszonych (po 4 na każdy kawałek)
- 5 plastrów boczku wędzonego
- 500 g pieczarek
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 cebule
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, tymianek
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do zrumienienia na
patelni. Po chwili dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić, aż do odparowania
większości wody. Na koniec dodać śmietanę 30 % i przyprawy.
Kawałki schabu rozbić jak na kotlety, posypać solą i
pieprzem. Do środka włożyć po cztery śliwki, zawinąć. Z wierzchu owinąć
plasterkiem boczku. Roladki obsmażyć z każdej strony na patelni, a potem włożyć do sosu
i dusić na wolnym ogniu około 20 min, co jakiś czas przekręcając.
Smacznego! :)
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, ja też czasem robię roladki głównie wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką.
OdpowiedzUsuńTak, są pyszne, a roladek wołowych jeszcze nie przyrządzałam, więc muszę to nadrobić :)
UsuńPyszne! Schab, śliwka i boczek to połączenie idealne! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, boczek + śliwka pasują do siebie idealnie :)
UsuńChętnie bym się wprosiła na takie pyszne roladki.
OdpowiedzUsuńLadylaura zapraszam :)
UsuńAż zgłodniałam, tak pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne danie! Lubię dorzucić do takich duszących się na sos (lub farsz) pieczarek kilka suszonych grzybów, dają fajny posmak :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować następnym razem :)
UsuńTo coś dla mnie! Treściwe, wilgotne i aromatyczne!
OdpowiedzUsuńShiral- wypróbuj koniecznie- warto! :)
UsuńRobiłam śliwki owinięte plastrem schabu ale zawsze bez sosu. Twoja wersja jeszcze bardziej mi się podoba!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo apetyczne danie, ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuń