Przepyszny dodatek do deserów, wspaniała ozdoba do ciast, a także solo- do filiżanki gorącej herbaty. Można zanurzyć je także w mlecznej/gorzkiej/białej czekoladzie- co kto lubi :) A już jutro przepis na sernik z tymi smakowitymi pomarańczowymi krążkami... :)
Składniki (inspiracja):
- 2 pomarańcze
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do
szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do
rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim
ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.
Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę
dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien
powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku. Gotowe plasterki
wyjąć na papier do pieczenia. Przechowywać w
zamkniętym słoiczku w lodówce.
Pomysł na takie pomarańcze fantastyczny. Zapisuję i mam ochotę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńdo gorącej czekolady mmmm :-))) czekam na sernik!
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńPani Justyno, nie mogę znaleźć kontaktu mailowego do Pani na stronie, a chciałbym wysłać propozycję współpracy.
Proszę o wysłanie wiadomości do mnie na p.gizinski@magnesor.pl lub uzupełnienie formularza na stronie:
http://magnesor.pl/formularz-zgloszeniowy/
Mój komentarz możnae usunąć :)
Pozdrawiam
Paweł