Ciasto dla wielbicieli orzechów, słodkiej masy kajmakowej i kokosu:). Bardzo ładnie się prezentuje i tak też smakuje:) Jedyna wada: dietetyczne to ono nie jest...:) Ale co tam- mamy przecież karnawał ;)
Przepis przeze mnie zmodyfikowany (zmniejszyłam m. in. ilość masła w masie), ale jeżeli chcecie go zobaczyć w oryginalnej wersji to zapraszam do źródła.
Składniki (blaszka 20x 35)
Ciasto orzechowe:
- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 6 łyżek cukru
- 250 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
Krem bakaliowy:
- 200 g masła
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 150 g orzechów włoskich grubo siekanych
- 150 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 1 szklanka malibu
Wykonanie:
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy dodać zmielone orzechy, kaszkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20-25 minut, wystudzić.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z 1 cytryny, delikatnie wymieszać łopatką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z kajmakiem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodać kilka łyżek wrzącej wody, masa będzie bardziej puszysta, dodać do masy namoczone bakalie, wymieszać. Masą przełożyć naponczowane ciasto orzechowe i kokosowe.
Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej smakuje na drugi albo i na trzeci dzień:)
Robiłam podobne, ale warstwy inaczej ułożone i biszkopt kakaowy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, uwielbiam kajmak :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkasia
do-kawy.blog.onet.pl
to ciasto jest w sam raz dla mnie...do porannej kawy, do popołudniowej do kolejnej i kolejnej bo jestem maniaczką kawy z mlekiem :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo imponująco :). Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, nabyłam ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie poszukuję jakichś przepisów na ciasta, które mogłabym podać moim gościom przy świątecznym stole. Te prezentuje się na prawdę super :). Pewnie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
OdpowiedzUsuń