Tymczasem zostawiam Was z przepisem na jeden z moich ulubionych serników- sernik tradycyjny (u mnie zajmuje I miejsce ex aequo z sernikiem królewskim) . Sernik ten jest idealny na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale też na inne rodzinne uroczystości. Ciężki, wilgotny, z mnóstwem rodzynek, polany czekoladą i obsypany skórką pomarańczową stanowi prawdziwą ucztę smaku :) Polecam, bo naprawdę jest pyszny! :)
Przepis zaczerpnęłam stąd, w nawiasie moje zmiany.
Składniki (20x 35 cm):
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (u mnie cukier puder)
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
Ser:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego (u mnie 1,2 kg)
- 12 jajek (białka oddzielnie)- (8 jajek dodałam)
- 2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wrzącej wody
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 125 g dobrej margaryny do wypieków
- 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 1/2 l mleka)
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 200 g rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
- 4 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej w cukrze
- 1 duża cytryna (sok i skórka) -pominęłam
- aromat pomarańczowy (dodałam też cytrynowy)
Ponadto:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Dwa całe jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia
mąkę i wymieszać. Ciasto
wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem formę, rozsmarować cienką warstwą.
12
żółtek (u mnie 8) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wrzącej wody, dodać
miękkie masło i margarynę. Do utartej masy stopniowo po jednej łyżce dokładać
ser i dalej miksować, następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową
i sok z 1 cytryny.
Białka
ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do sera, przesypując mąką i
proszkiem budyniowym, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego. Utartą masę
serową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i piec w 170°-180°C przez 45
minut, z termoobiegiem. (ja piekłam w starym elektrycznym piekarniku, bez termoobiegu i możliwości ustawienia temperatury. Piekłam 1 h 5 min, w tym na ostatnie 15 minut sernik przykryłam folią aluminiową, by się od góry nie przypalił).
Studzić w uchylonym piekarniku.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Na
polewę roztopić tabliczkę czekolady z masłem, w kąpieli wodnej, lekko
przestudzić i wylać na wierzch sernika, ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Sernik wygląda zachwycająco. :) Powodzenia w czasie sesji! Ja teraz siedzę z głową w kpk, przygotowując się do egzaminu magisterskiego, więc rozumiem ból. :)
OdpowiedzUsuńNie dziękuję, by nie zapeszyć:) Ja też mam w tym semestrze kpk, ale najbardziej przeraża mnie chyba filozofia :)
Usuńmmm uwielbiam serniczki ;) przyślij mi do Łodzi kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam kurierem! :)
Usuńkocham serniki! pięknie się udał:)
OdpowiedzUsuńTo taki klasyk, że nie może się nie udać :)
UsuńCudowny,ale rodzynki bym odłożyła ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez rodzynek też jest wyśmienity :)
UsuńTradycyjny debeściak :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńUpieczony i zjedzony w ciagu 24h !! Jest rewelacyjny !! To pierwszy moj sernik ktory wyszedl na medal :) Smaczny- wilgotny- pulchniutki:) REWELACYJNY!! POLECAM KAZDEMU KTO TU ZAGLADNIE PO PYSZNY PRZEPIS NA SERNIK !! Dziekuje i pozdrawiam autorke i wlascicielke tego przepisu!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i bardzo się cieszę, że sernik wyszedł rewelacyjnie :) Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z innych przepisów :)
UsuńZnow Ja :):) Zrobilam znow sernik z przepisu :) dodajac sok z cytryny :( i Ja polecam tak jak właścicielka tego przepisu robila nie dodajac go !!! Troszke ser sie warzy ...... masa nie jest jednolita ..... ale mimo to jest i dzis SUPER !! ":)
OdpowiedzUsuńWidzę Aga, że sernik wejdzie chyba na stałe do Twojego repertuaru wypieków :) Ale wcale się nie dziwię, bo to tez jeden z moich ulubionych. Pozdrawiam ciepło!
Usuń