Fatayer to bardzo popularna przekąska na Bliskim Wschodzie (szczególnie w Libanie i Syrii), która moim zdaniem idealnie nadaje się na karnawałową imprezę. Takie łódki z ciasta drożdżowego kryją w sobie doskonale doprawiony, mięsny farsz. Według mnie, fatayer przebija nawet swoim smakiem pizzę :) Polecam, zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosami, jak i bez. Gwarantuję, że nie będzie osoby, której nie posmakuje!
Składniki na
ciasto: (inspiracja)
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki drożdży instant (dałam 40 dag świeżych)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (pominęłam)
- 1,5 łyżki oliwy
- letnia woda ( na wyczucie )
Składniki na
farsz:
- 350 g mielonego mięsa ( u mnie 500 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 2 - 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- ketchup do posmarowania ciasta
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z rozpuszczoną łyżeczką cukru. Mąkę wymieszać
z solą, cukrem i drożdżami, następnie dodać i oliwę.
Wyrobić
gładkie ciasto, dodając stopniowo wodę, w takiej ilości, aby ciasto nie było za
twarde, ani za lejące. Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.
Cebulę i
czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso i smażyć około 10
minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przecier, zioła i pozostałe
przyprawy.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 5 części (jeśli chcemy zrobić przekąskę na imprezę trzeba podzielić na więcej części) i uformować z nich owalne placki. Każdy placek
posmarować ketchupem i ułożyć wzdłuż farsz. Końcówki placka zlepić ze sobą,
tworząc kształt łódeczki.
mmmm uwielbiam te " łódeczki", dobrze, że mi o nich przypomniałaś, chyba muszę je znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuńSą tak pyszne, że zdecydowanie wymagają powtórzenia:) Dziękuję za przepis!
Usuńfajna przekąska, warto spróbować czegoś nowego:))
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, ja byłam zachwycona ich smakiem:)
UsuńPięknie się nazywa to danie, nigdy wcześniej nic takiego nie jadłam, ciekawe jak smakuje ciasto... Pozdrowienia ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto to typowe ciasto drożdżowe, ale bardzo delikatne i świetnie się z nim "pracuje". Wyrabia się idealnie i nawet nie trzeba czekać te pół godz. na wyrośnięcie. polecam Dybko:)
Usuńbardzo ciekawa rzecz :) cenię przepisy które sa inspirowane czymś więcej niż tylko kuchnią powszechnie znaną.
OdpowiedzUsuńCiekawe i do tego jakie smaczne:) Pozdrawiam!
UsuńCiekawa jestem smaku ciasta, do zrobienia, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpozdr:)
Jeżeli ktoś lubi mięso i ciasto drożdżowe to zapewniam, że mu posmakuje:)
UsuńUwielbiam i mięso mielone i ciasto drożdżowe, ale niestety umiejętności w moich rączkach do gotowania brak.. ;p
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jestem pewna, że mój chłopak byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają te łódeczki
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję!
świetnie się prezentują i z mięsem założę się, że smakują bosko!
ej ale 40dag drożdży to chyba lekka przesada :D 40dag=400g to chyba za dużo
OdpowiedzUsuń