Przyznaję, że dużo oczekiwałam od tego ciasta. Jak sama Autorka nazwała je: "z najlepszą masą truskawkową" to przyznacie, że podnosi poprzeczkę i stwarza wrażenie, że mamy spodziewać się jakiegoś orgazmu dla naszych kubków smakowych. Powiem szczerze- mnie ta masa nie powaliła. Nie, nie mówię, że była niedobra, ale jadałam lepsze. A może po prostu za dużo od niej oczekiwałam? W każdym razie polecam samemu wypróbować i wyrobić sobie zdanie :). Przepis cytuję za Crispy Biscuits.
PS. Zdjęcia jeszcze z wakacji :)
Składniki:
Biszkopt:
5
jajek,
1
szklanka cukru,
1
szklanka mąki,
1/4
szklanki mąki ziemniaczanej,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa
truskawkowa:
90
dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
2
galaretki truskawkowe,
2
budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
1
szklanka cukru,
Bita
śmietana:
1/2
l kremówki,
3
łyżki cukru pudru,
4
śmietan-fixy
+
100 g pokruszonych herbatników
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć.
Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w
175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z
piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Po
wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw.
"skórka")
Masa
truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać
zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić.
Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w
wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż
stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje.
Przełożyć na biszkopt i równomiernie
rozprowadzić.
Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy.
Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i
przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Czasem tak jest, że jak nastawimy się na coś, tak bardzo, bardzo, później okazuje się, że to zupełnie coś innego.Jednak trzeba przyznać, że sam wygląd jest bardzo zachęcający:)
OdpowiedzUsuńTak, wygląda bardzo efektownie i jest smaczne, ale ja spodziewałam się jakiegoś "wow". W każdym razie ta posypka z herbatników jest przepyszna :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńGdybym jeszcze miała truskawki pod ręką.... Ale przynajmniej oczy nasycę :)
OdpowiedzUsuńKasiu, ja robiłam z mrożonych- tak jak jest w przepisie. Także nic straconego :)
UsuńPrzez chwilę poczułam jakby znów było lato :) Ciacho wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta,hmm,mam nadzieję że jutro gościom zasmakuje
OdpowiedzUsuń