Przepyszne, mięciutkie pulpeciki zatopione w kremowym sosie śmietanowo- koperkowym... Co więcej, pulpeciki vel klopsiki są pieczone w piekarniku, więc ograniczamy ilość tłuszczu. Polecam gorąco! :)
Składniki:
Pulpeciki
- 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości
- 1 kajzerka
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- przyprawa do mięsa mielonego
Sos:
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki mąki
- 2 pęczki koperku (jeśli duży to jeden)
Bulion:
- 1 l wody
- kawałek selera, pora, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 cebuli opalonej nad palnikiem
- ziele angielskie, pieprz, sól
Składniki na bulion pokroić na dość duże kawałki i gotować na małym ogniu około 40 min (do miękkości). Bulionu powinno zostać około 3/4 l.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, przyprawić.
Formować małe pulpeciki i obtaczać w mące (co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie, mięso się lepiej formuje).
Pulpeciki ułożyć na blasze i piec około 45-50 min w 180 stopniach Celsjusza.
Bulion przecedzić, przelać na patelnię, dodać pokrojone warzywa z bulionu (oprócz cebuli i pora). Upieczone pulpeciki dodać do bulionu wraz z posiekanym koperkiem.
Śmietanę rozrobić z mąką, zagęścić i zabielić bulion.
Całość gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Smacznego! :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki, wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki, robiłam wczoraj bardzo podobne tylko w sosie pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny za komentarze, naprawdę polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKochana, świetne danie, cieszę się, że wróciłaś do blogowania :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, które bardzo mi posmakowało. W domu robię je w specjalnym garnku, który kupiłem nie dawno na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do przygotowywania takich potraw, gdzie danie trzeba podgotować oraz zapiec. Garnek z powodzeniem można wstawić do piekarnika nagrzanego nawet do 180 stopni.
OdpowiedzUsuń