poniedziałek, 20 lutego 2012
Aromatyczna pomidorowa z białą fasolą
Jako że zima nie odpuszcza, postanowiłam przygotować zupę. Taką prostą, pachnącą latem i słońcem. Na blogu jadalne/pijalne znalazłam przepis na pyszną zupę pomidorową z białą fasolą. Zupka, dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca, ale jeżeli ktoś lubi może ją podać również z bagietką. Dodatkowym argumentem do jej zrobienia był czas, który zajmuje jej przygotowanie: jest to jedyne 20 minut!:) Polecam:)
Składniki (ok. 3 porcji):
* 2 ząbki czosnku (dałam łyżeczkę czosnku w proszku)
* średnia cebula
* puszka pomidorów
* puszka białej fasoli
* słodka papryka w proszku
* zielona pietruszka (opcjonalnie)
* kostka bulionowa
* łyżka mąki kukurydzianej (dałam pszenną)
* sól, pieprz
* oliwa
Przygotowanie:
Posiekać cebulę oraz czosnek (ewentualnie dodać czosnek w proszku) i podsmażyć na oliwie 3-4 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki i łyżkę papryki, chwilę poddusić. Wlać około 700 ml wody i dodać kostkę bulionową. Wszystko gotować 10 minut. Kolejno dodać fasolę z puszki i zagęścić zupę łyżką mąki pszennej wymieszaną z odrobiną wody. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 3 minuty. Voila! Aromatyczna zupa pomidorowa z białą fasolą gotowa do konsumpcji!:)
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam dodatek strączków do zup. Pycha :D
OdpowiedzUsuńZamawiam jedna porcje:)
OdpowiedzUsuńSlyvia - :)
OdpowiedzUsuńMonikucha- proszę, częstuj się:)
tez bym z checia zjadla taka zupke:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza, szybka zupa z puszki. Cieszę się, że smakowała :)
OdpowiedzUsuńZupa PYSZNA! jedyne co, to proszę zamienić łyżkę mąki na łyżkę albo dwie koncentratu pomidorowego, zupa będzie gęsta, treściwa, a mąka nie zabije kwasowatości pomidorów :-)
OdpowiedzUsuńZupa PYSZNA! jedyne co, to proszę zamienić łyżkę mąki na łyżkę albo dwie koncentratu pomidorowego, zupa będzie gęsta, treściwa, a mąka nie zabije kwasowatości pomidorów :-)
OdpowiedzUsuń