sobota, 25 lutego 2012
Naleśniki z serem
Na leniwą sobotę polecam naleśniki :). U mnie dziś z serem. Naleśniki zawsze robię "na oko", ale dziś postanowiłam wszystko odmierzyć. Tak przy okazji, zawsze mnie dziwiło, że każdy kto robi naleśniki inaczej je składa. Ja np. naleśniki z dżemem zawsze zwijam w rulonik :) Inaczej sobie nie wyobrażam :D Tym razem w roli głównej ser, więc zapraszam na naleśnikowe trójkąty ;)
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej*
- 1 i 1/2 szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka oleju
*1 szklanka= 200 ml
Wszystkie składniki, oprócz oleju wymieszać dokładnie w misce. Ja nigdy nie używam miksera do wyrabiania ciasta, tylko sitka:). Ciasto przecedzam przez sitko, a pozostałe grudki "przecieram" łyżką. Dzięki temu jest gładkie i aksamitne. Do ciasta dodaję łyżkę oleju (zapobiega to przywieraniu naleśników i wtedy już nie wlewamy oleju na patelnię). Smażymy naleśniki.
Składniki na farsz:
- 150 g białego twarogu
- 3 łyżki mleka
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- 2 krople aromatu waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać na gładka masę, nadziewać naleśniki.
Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Naleśnior, Napakowany, i jestem Najedzona.
OdpowiedzUsuń:D
Dokładnie, jeden napakowany i do tego szklanka zimnego mleka i jestem w niebie :)
Usuń