środa, 28 marca 2012

Mozarella domowej roboty


Jeżeli znudziły Wam się już kanapki ze zwykłym żółtym serem lub wędliną to mam dla Was pyszną odmianę:) Przedstawiam mozarellę domowej roboty. Przepis tym bardziej godny uwagi, gdyż do jej wykonania nie potrzebujemy podpuszczki (którą znowu nie tak łatwo dostać), a  wykonanie sera jest banalnie proste i szybkie. Mozarella w smaku jest bardzo dobra, ja dałam całe opakowanie przyprawy tzatziki (20 g), ale proponuję zmniejszyć ilość tej przyprawy nawet do połowy, bo czosnek jest bardzo wyczuwalny:) Chociaż moja współlokatorka stwierdziła, iż domowa mozarella pachnie tak jak czosnkowy sos do pizzy czyli uznaję to za komplement:). Osobiście polecam! Przepis z gazetki Przyślij przepis.

Składniki:
  • 400 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • opakowanie przyprawy tzatziki (można dać pół)
  • 2,5 dag żelatyny
  • pieprz
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki  wody.
Studzimy.
Śmietanę miksujemy z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.
Następnie dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.
Masę przekładamy do pojemników (3 ok. 200 ml). Wkładamy do lodówki do stężenia.


Przepis dodaję do akcji:

Seromaniacy

13 komentarzy:

  1. Wow1 super przepis:)fajnie, że można taki serek zrobić samemu w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, wygląda super:) Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lena- nie dość, że mamy satysfakcję, że zrobiłyśmy coś własnoręcznie, to w dodatku wiemy, co jemy:).

    Aga- dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam odmiany , na pewno polubiłabym Twoją mozarellę :) Przepis wart wypróbowania , bo nie jest skomplikowany. Pozdrawiam.Urszula

    OdpowiedzUsuń
  5. gratulacje! jeju, kiedy i ja się w końcu odważę?

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, ale fajny pomysł! Zapisuję do zobienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no no no to się nazywa pomysłowość i ambicja kulinarna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem właśnie po degustacji mozzarelli, która przyjechała do mnie prosto z Włoch,ale takiej również bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. łooł, świetna domowa mozzarella, bardzo jestem ciekawa jej smaku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje dziewczyny!:) I zapraszam do przygotowania tej pysznej domowej mozarelli:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...