Przepyszne kruche tartaletki z wiśniowym wypełnieniem i płatkami migdałów. Inspiracją do ich zrobienia była tartaletka z cukierni A. Sowy, którą miałam okazję próbować ostatnio. Przepis autorski, a efekt znakomity i na pewno wart powtórzenia:) Polecam!:)
Składniki: (na 6 tartaletek)
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie, wylepić ciastem foremki na tartaletki i nakłuć je widelcem. Piec 10 min.
Nadzienie:
- około 400 g konfitury wiśniowej (mogą być również wiśnie z kompotu wymieszane z konfiturą)
- płatki migdałowe
Po wyjęciu upieczonych spodów do tartaletek, na jeszcze ciepłe nałożyć konfiturę i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć jeszcze na 5 min do piekarnika.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe:)
Smacznego!
Uwielbiam Tartaletki!!!!!!!!!!!!!! :3
OdpowiedzUsuńJa również, najbardziej lubię to w nich, że są takie podzielne:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne:) Tarteletki A. Sowy są bardzo inspirujące, uwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńŚliczne są :)
OdpowiedzUsuńTARTALETKI!!!MNIAM!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny u mnie na blogu i miłe słowa :) Zapraszam do obserwacji, będziesz na bieżąco. Wkrótce nowe przepisy na śledzie i nie tylko! :)Więcej nie zdradzę!
OdpowiedzUsuńStudentka prawa! :) Brzmi znajomo...;) może tego trochę mniej u mnie było, ale kodeksy chyba wszystkie trzeba było wkuwać:)
OdpowiedzUsuńTartaletki bardzo lubię:) Twoje wyglądają smakowicie! mniam!:)
Ale mi narobiłaś apetytu! Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)
OdpowiedzUsuńTartaletki wyglądają smakowice. Nigdy jeszcze ich nie piekłam, wypróbuję przepis na 100%.
Pozdrawiam!