Jedno z lepszych ciast z owocami, które przyszło mi piec a zarazem jeść. Kruchy spód, soczyste truskawki i lekka jak puch budyniowa pianka. Co więcej można je zrobić chyba z prawie każdymi owocami. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować (w co jednak nie wierzę, bo w ubiegłym roku święciło triumfy i było prawie na każdym blogu) to polecam szczerze! Przepis cytuję za Moje Wypieki (zmniejszyłam tylko ilość cukru i oleju).
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto
będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części -
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność
można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze
190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (u mnie pół szklanki- truskawki są słodkie)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (u mnie 1/3 szklanki)
Ponadto:
- 500 g truskawek
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i
układać truskawki, lekko je dociskając. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji:
PS. Poniżej zdjęcie jednej z czytelniczek- Eweliny, która wykonała ciasto z tego przepisu, tylko z budyniem czekoladowym. Wygląda doskonale :) Dziękuję jeszcze raz za skorzystanie z przepisu i piękne zdjęcie :).
ale bym jadła *.*
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWygląda nieziemsko! Pięknie, lekko i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMarzę o tym ciachu!
dariawkuchni.blogspot.com
uwielbiam to ciasto, mogłabym je jeść całe lato, tylko wymieniając owoce, a z truskawkami jeszcze nie próbowałam, musiało niesamowicie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńależ ono piękne :) uwielbiam kruche ciasta ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho na lato!
OdpowiedzUsuńno ja nie robiłam! I zrobię !
OdpowiedzUsuńSzklanka to ile gram, bo każdy ma inne szklanki?! ;/
OdpowiedzUsuń250 g
UsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt;) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam. Wyszło doskonale. Nie wiem jak zamiescic zdj. Zabrakło mi budyniu białego wiec dodałam czekoladowy i jest po prostu niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńSuper, że skorzystałaś z przepisu i wyszło doskonale:) Jeśli masz ochotę to proszę przesłać zdjęcie na j. jakubczyk12@gmail.com - umieszczę pod tym wpisem :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńPs. j.jakubczyk12@gmail.com. Po "j." nie ma spacji :)
UsuńJuz wysyłam zdj na maila. Pozdrawiam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam mam pytanie . Jak będę piekła drugi raz spód to się nie spali.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciacho wczoraj z nieco mniejszą ilością cukru i wyszło przepyszne! :-) muszę zabrać się za kolejne przepisy z Twojej strony :-D dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląd nieziemsko i tak smakuje. Bardzo dobre ciasto polecam, jutro piekę kolejny raz :);)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, cieszę się, że moje przepisy są wykorzystywane i się udają :) Pozdrawiam!
UsuńDziś wypróbuję mmm juz nie mogę się doczekać efektu
OdpowiedzUsuńWyszło pięknie 😉
OdpowiedzUsuń