Naszła mnie dziś ochota na coś bardzo letniego i wakacyjnego. A jakie owoce kojarzą się z latem, jeżeli nie truskawki! Postanowiłam wykorzystać przepis Asiek, ale jako dodatek zamiast jabłek dodałam wspomniane wyżej owoce. Ciasto wyszło wyśmienite! Bardzo delikatne i maślane :) Ze swojej strony gorąco polecam :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 125g roztopionego masła
- 500 g mrożonych truskawek (nie rozmrażamy ich wcześniej)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45- 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji: