Jeżeli znudziły Wam się już kanapki ze zwykłym żółtym serem lub wędliną to mam dla Was pyszną odmianę:) Przedstawiam mozarellę domowej roboty. Przepis tym bardziej godny uwagi, gdyż do jej wykonania nie potrzebujemy podpuszczki (którą znowu nie tak łatwo dostać), a wykonanie sera jest banalnie proste i szybkie. Mozarella w smaku jest bardzo dobra, ja dałam całe opakowanie przyprawy tzatziki (20 g), ale proponuję zmniejszyć ilość tej przyprawy nawet do połowy, bo czosnek jest bardzo wyczuwalny:) Chociaż moja współlokatorka stwierdziła, iż domowa mozarella pachnie tak jak czosnkowy sos do pizzy czyli uznaję to za komplement:). Osobiście polecam! Przepis z gazetki Przyślij przepis.
Składniki:
- 400 ml śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- opakowanie przyprawy tzatziki (można dać pół)
- 2,5 dag żelatyny
- pieprz
Studzimy.
Śmietanę miksujemy z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.
Następnie dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.
Masę przekładamy do pojemników (3 ok. 200 ml). Wkładamy do lodówki do stężenia.
Przepis dodaję do akcji: