Quiche lorraine czyli tarta z boczkiem i cebulą to klasyk wywodzący się z XVI- wiecznej Francji. Podobno był on przysmakiem księcia Lotaryngii- Karola III. I trudno nie podzielać zachwytu księcia- kisz nie dość, że był pyszny to dodatkowo szybki w przygotowaniu :) Polecam wszystkim mięsożercom :)
Składniki (inspiracja):
U mnie na tortownicę o średnicy 26 cm
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty lub tortownicę, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do piekarnika.
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 200 g śmietany 18 %
- 50 g startego żółtego sera
- 1/3 szkl. mleka
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Boczek koimy
w paski a cebulę w piórka. Na patelni podsmażamy boczek (około 2
minuty), dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do
przestudzenia.
W miseczce
mieszamy dwa jajka, śmietanę i mleko. Dodajemy starty ser,
przyprawiamy (sól i pieprz). Mieszamy dokładnie. Na podpieczony spód
wykładamy podsmażony z cebulą boczek. Zalewamy tartę i pieczemy w 180
stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.
Smacznego! :)