Bardzo zdrowe i sycące śniadanie, szczególnie w takie zimowe i mroźne poranki jak dziś. Polecam wszystkim tym, którym brakuje energii i tym, którzy nie chcą dać się przeziębieniom:)
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- garść suszonych owoców (u mnie: żurawina, morele, śliwki)
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie. Następnie wsypać do garnka i zalać
wrzątkiem (woda powinna zakrywać kaszę tak na 1- 1,5 cm). Gotować pod
przykryciem na małym ogniu przez około 15- 20 min (aż do wchłonięcia
płynów). Jeżeli stwierdzimy, że daliśmy za mało wody to wtedy cienką
strużką ją dolewamy. Uwaga: Kaszy nie należy mieszać, bo wtedy będzie
nam się przypalała!
Na gotową jaglankę wykładamy pokrojone suszone owoce.
Smacznego! :)
jadłam jaglankę na śniadanie raz, zdecydowanie chcę więcej i w różnych wydaniach
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :) Polecam jeszcze z musem jabłkowo- gruszkowym i sosem mięsnym :)
Usuńzdrowo i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Karmel :)
UsuńUwielbiam kaszę jaglaną zarówno na słodko jak i jako dodatek do mięs. Nie wiedziałam że nie powinno się jej mieszać podczas gotowania. Mnie się niestety często przypala:(
OdpowiedzUsuńJa też jem często kaszę jaglaną z różnymi mięsnymi sosami, ale najbardziej lubię właśnie na słodko. A spróbuj jej nie mieszać, tylko jak widzisz, ze jest już mało wody, to po prostu dolej. Ja odkąd nie mieszam kaszy, to się nie przypala :)
UsuńPysznie i zdrowo! Czasami podobnie wygląda moje śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania są najpyszniejsze! :)
UsuńWygląda bosko i na pewno jest przepyszna ;) Lubię takie śniadania!
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :}
OdpowiedzUsuńkocham kaszę jaglaną, ale do tej pory jadałam ja na słono. Chyba czas wypróbować słodką wersję!
OdpowiedzUsuń