Wiosna w pełni, a więc i na straganach więcej sezonowych warzyw. Aby dostarczyć naszemu organizmowi porządnej dawki witamin, która sprawi, że paznokcie będą znowu mocne, włosy lśniące a cera pełna blasku proponuję taką oto surówkę. Może być ona dodatkiem do obiadu, ale także sama stanowić lekką kolację czy drugie śniadanie. Jestem pewna, że zapakowana w pojemnik świetnie sprawdzi się również na pikniku.
Składniki:
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 3 rzodkiewki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- koperek suszony
Smacznego! :)
Zawsze mam problem z surówkami i wrzucam do nich to, co jets aktualnie w domu. Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCzęsto taką robię i bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą surówkę:0 czasami dodaję jeszcze pomidora lub ogórka:);:)
OdpowiedzUsuńLovelykate- polecam, bo jest nie tylko superszybka, ale to też skarbnica witamin:)
OdpowiedzUsuńSmacznie Zdrowo Tanio- To jedna z moich ulubionych, kiedy już na straganach pojawiają się świeże warzywa.
Lena- Ogórek już jest:). A co do pomidora w kombinacji z ogórkiem to nie powinno się ich łączyć, ponieważ askorbinoza zawarta w ogórku niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.
Wygląda tak zachęcająco ,że chce się sięgnąć do tego pięknego talerza...
OdpowiedzUsuńMoja mama robi bardzo podobną.
OdpowiedzUsuń