Przepyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Prosta, pożywna i szybka. Polecam :)
Składniki
(na około 6 papryk):
- 6 papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2- 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, dodać ząbek czosnku i zeszklić na oleju. Po chwili dodać mięso mielone, przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka, opcjonalnie kilka łyżek przecieru pomidorowego). Na koniec dodać ryż i posiekaną natkę pietruszki. Paprykom obciąć "kapelusze" i wydrążyć gniazda nasienne. Gotowym farszem nadziewać papryki, następnie układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia należy wlać na spód około 1 cm wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25- 30 min.
Smacznego! :)
Uwielbiam faszerowana paprykę. Teraz papryka króluje, bo jest sezon na nią. Pysznie zrobiłaś tę paprykę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sodki smak pieczonej papryki :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają te papryki! w smaku na pewno jeszcze lepsze :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna propozycja na faszerowane warzywa, bardzo je lubię. Danie wyglada pysznie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńbardzo dawno nie jadła, musze zrobić póki papryka jeszcze obecna
OdpowiedzUsuńRobię czasem takie papryki nadziewane i własnie taki farsz moja rodzina lubi najbardziej.
OdpowiedzUsuń