Bardzo smaczna i sycąca tarta z moim ukochanym łososiem. Przepis zaczerpnęłam stąd, aczkolwiek z pewnymi modyfikacjami. Połowę zrobiłam z cukinią, natomiast drugą połowę z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. I właśnie ten drugi wariant przypadł mi bardziej do gustu:) Polecam, nie tylko wielbicielom łososia i ciasta francuskiego!:)
Składniki:
1op. ciasta francuskiego
200g łosoś wędzony(1 paczka)
200g łosoś wędzony(1 paczka)
1średnia cukinia
6-7 pieczarek
1 cebula
4 jajka
250ml śmietany (18%)
4 jajka
250ml śmietany (18%)
pęczek koperku
sól, pieprz
Cukinie pokroić w plastry 0,5cm i wrzucić na wrzątek na 4min, ostudzić.
sól, pieprz
Cukinie pokroić w plastry 0,5cm i wrzucić na wrzątek na 4min, ostudzić.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle razem z cebulką.
Ciasto przełożyć do formy, nakłuć widelcem. Najpierw ułożyć cukinię (na drugiej części pieczarki z cebulką), potem dodać plastry łososia.
Śmietanę wymieszać z całymi jajkami, dodać: koperek, sól (uważać z ilością, bo ryba jest słona!), pieprz. Wylać na wierzch .
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200stopni i piec 40 min.
Ciasto przełożyć do formy, nakłuć widelcem. Najpierw ułożyć cukinię (na drugiej części pieczarki z cebulką), potem dodać plastry łososia.
Śmietanę wymieszać z całymi jajkami, dodać: koperek, sól (uważać z ilością, bo ryba jest słona!), pieprz. Wylać na wierzch .
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200stopni i piec 40 min.
Smacznego!:)
Przepis bierze udział w akcji Viva Italia! w kategorii primi piatti
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz