środa, 25 września 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem


Ta pyszna i sycąca zapiekanka powstała ze składników dostępnych w lodówce i jest odpowiedzią na zimne i deszczowe dni, które aktualnie mamy. Polecam wszystkim na późny obiad lub kolację :)

Składniki (na formę 20x30xx10 cm):
  • około 6 dużych ziemniaków
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 300 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 250 g żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry- gotować kilka minut w osolonej wodzie (muszą pozostać lekko twarde). Pierś z kurczaka pokroić z kostkę (można doprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa) i usmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę oraz pieczarki również pokroić i dodać na patelnię. Warzywa chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Kolejno ułożyć połowę farszu z patelni oraz połowę kurczaka, a następnie czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę ziemniaków wylać sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 30-35 min (jeżeli wierzch będzie za szybko się rumienił należy zapiekankę przykryć folią).

Można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem :)

Smacznego! :)
  

26 komentarzy:

  1. No widzisz, a ja się zastanawiałam co dziś na obiad z kurczaka.
    Z miłą chęcią ją wykonam, tylko muszę podskoczyć po kilka pieczarek.
    Dam ci znać jak nam smakowała oki.

    Tymczasem zapraszam cie na mojego bloga kosmetycznego na rozdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i przed chwilką zjedliśmy.
    Powiem tak:
    Jak dla mnie jest dobra, ale nie śmiem przyznać ze jadałam lepsze.
    Mojemu mężowi smakowała to najważniejsze.
    Zrobiłam jeden błąd bo za malo śmietany dałam i wyszla lekko za sucha, ale ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię, jak mówiłam z sosem lub ketchupem jest lepsza:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda! Zapiekanki są świetnym sposobem na "wymiecenie resztek" z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze zapiekanki powstają właśnie z resztek lodówkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, świetny sposób na pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna, polecam! Ja dodałam jeszcze podsmażony por.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaa i warto ziemniaki opruszyć przyprawą do ziemniaczków :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna propozycja na obiad. Dodałam nieco więcej śmietany, więc nie była sucha. Zjedliśmy z sosem pieczarkowo-bakłażanowym z Lidla ;-) naprawdę warto wypróbować, a ja z całą pewnością do tego przepisu będę wracać :-) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups. Sos był paprykowo-bakłażanowy ;-) pomyłka :-)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Co prawda z jogurtem greckim nie próbowałam, ale powinno się udać :)

      Usuń
  11. i już wiem, co zrobię jutro na obiad :) wygląda niezwykle apetycznie!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Będę ją dzisiaj robić :) zapraszam na mojego bloga kulinarnego :) http://kolorowoislodko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy śmietanę z serem zagotować a potem dopiero zalać zapiekanke, czy od razu bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  14. A jeśli chodzi o warstwy to wygląda to tak: ziemniaki,warzywa,kurczak,warzywa,kurczak,ziemniaki, czy ziemniaki w środku jeszcze też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku ziemniaki też

      Usuń
    2. Wyglada bardzo mniam-mniam.Robie dzis na obiad. Ewa D.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...