wtorek, 3 kwietnia 2012

Tartaletki wiśniowe z migdałową posypką


Przepyszne kruche tartaletki z wiśniowym wypełnieniem i płatkami migdałów. Inspiracją do ich zrobienia była tartaletka z cukierni A. Sowy,  którą miałam okazję próbować ostatnio. Przepis autorski, a efekt znakomity i na pewno wart powtórzenia:) Polecam!:)

Składniki: (na 6 tartaletek)

Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie, wylepić ciastem foremki na tartaletki i nakłuć je widelcem. Piec 10 min.

Nadzienie:
- około 400 g konfitury wiśniowej (mogą być również wiśnie z kompotu wymieszane z konfiturą)
- płatki migdałowe

Po wyjęciu upieczonych spodów do tartaletek, na jeszcze ciepłe nałożyć konfiturę i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć jeszcze na 5 min do piekarnika.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe:)

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Ja również, najbardziej lubię to w nich, że są takie podzielne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszne:) Tarteletki A. Sowy są bardzo inspirujące, uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odwiedziny u mnie na blogu i miłe słowa :) Zapraszam do obserwacji, będziesz na bieżąco. Wkrótce nowe przepisy na śledzie i nie tylko! :)Więcej nie zdradzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Studentka prawa! :) Brzmi znajomo...;) może tego trochę mniej u mnie było, ale kodeksy chyba wszystkie trzeba było wkuwać:)
    Tartaletki bardzo lubię:) Twoje wyglądają smakowicie! mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś apetytu! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za odwiedziny:)
    Tartaletki wyglądają smakowice. Nigdy jeszcze ich nie piekłam, wypróbuję przepis na 100%.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...