piątek, 3 sierpnia 2012

Superszybkie ciasto z owocami i kruszonką


Bardzo szybkie i wilgotne ciasto z porzeczkami i kruszonką. Tak naprawdę można je wykonać z każdymi sezonowymi owocami. Jest ekspresowe w wykonaniu, ponieważ tak jak przy muffinach- miesza się osobno składniki mokre i suche a potem tylko je łączy. Sprawdzony przepis od Margarytki. Polecam gorąco! :)

Składniki:
  • 3 szklanki* przesianej mąki tortowej
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • ½ szklanki mleka
  • 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) - można użyć mrożonych owoców, ale wcześniej ich nie odmrażać.
 Kruszonka:
  • 150 g mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego

*szklanka o pojemności 250 ml

Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką.  
Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach.
Posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


13 komentarzy:

  1. Ciasto idealne na lato! fantastyczne w smaku, bo połączenie słodkiego i kwaskowatego! rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, porzeczki nadają ciastu lekko kwaskowatego posmaku:) ale wspaniale zie komponują ze słodką kruszonką:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jeśli szybkie, to już ogłaszam, że jestem jego fanką. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybkie: 10 min na wymieszanie składników i 40 minut pieczenia. Polecam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. I ile możliwości smakowych, prawda? :)

      Usuń
  4. Takie szybkie są najlepsze! Twoje zapowiada się wspaniale!
    Pozdrawiam porzeczkowo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam wypróbować;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Faktycznie wygląda na wilgotne i baaardzo owocowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie faktycznie jest Olu, pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. Kochana, w weekend robiłam to ciasto dwa razy i nie mogłam się najeść :D Jest przepyszne! Spodziewaj się go wkrótce na moim blogu haha ;D oczywiście za Twoim przpeisem :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...