Bardzo szybkie i wilgotne ciasto z porzeczkami i kruszonką.
Tak naprawdę można je wykonać z każdymi sezonowymi owocami. Jest ekspresowe w
wykonaniu, ponieważ tak jak przy muffinach- miesza się osobno składniki mokre i
suche a potem tylko je łączy. Sprawdzony przepis od Margarytki. Polecam gorąco! :)
Składniki:
- 3 szklanki* przesianej mąki tortowej
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- ½ szklanki mleka
- 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) - można użyć mrożonych owoców, ale wcześniej ich nie odmrażać.
Kruszonka:
- 150 g mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
*szklanka o pojemności 250 ml
Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm):
wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę.
Powinna być dobrze połączona, ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól
wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw
roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać
łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i
kruszonką.
Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Ciasto idealne na lato! fantastyczne w smaku, bo połączenie słodkiego i kwaskowatego! rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, porzeczki nadają ciastu lekko kwaskowatego posmaku:) ale wspaniale zie komponują ze słodką kruszonką:) Pozdrawiam!
UsuńJeśli szybkie, to już ogłaszam, że jestem jego fanką. :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie: 10 min na wymieszanie składników i 40 minut pieczenia. Polecam:)
Usuńcudnie letnie ciasto
OdpowiedzUsuńI ile możliwości smakowych, prawda? :)
UsuńTakie szybkie są najlepsze! Twoje zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam porzeczkowo;)
Dziękuję, polecam wypróbować;) Pozdrawiam!
UsuńFaktycznie wygląda na wilgotne i baaardzo owocowe ;)
OdpowiedzUsuńI takie faktycznie jest Olu, pozdrawiam! :)
Usuńwygląda cudnie! pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńKochana, w weekend robiłam to ciasto dwa razy i nie mogłam się najeść :D Jest przepyszne! Spodziewaj się go wkrótce na moim blogu haha ;D oczywiście za Twoim przpeisem :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze Ci zasmakowało :)
Usuń