wtorek, 8 stycznia 2013

Fatayer


Fatayer to bardzo popularna przekąska na Bliskim Wschodzie (szczególnie w Libanie i Syrii), która moim zdaniem idealnie nadaje się na karnawałową imprezę. Takie łódki z ciasta drożdżowego kryją w sobie doskonale doprawiony, mięsny farsz. Według mnie, fatayer przebija nawet swoim smakiem pizzę :) Polecam, zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosami, jak i bez. Gwarantuję, że nie będzie osoby, której nie posmakuje!

Składniki na ciasto: (inspiracja)
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant (dałam 40 dag świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  szczypta cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (pominęłam)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • letnia woda ( na wyczucie )

Składniki na farsz:
  • 350 g mielonego mięsa ( u mnie 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 - 3 łyżki oliwy

Dodatkowo: 
  •  ketchup do posmarowania ciasta

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z rozpuszczoną łyżeczką cukru. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami, następnie dodać i oliwę.
Wyrobić gładkie ciasto, dodając stopniowo wodę, w takiej ilości, aby ciasto nie było za twarde, ani za lejące. Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przecier, zioła i pozostałe przyprawy.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części (jeśli chcemy zrobić przekąskę na imprezę trzeba podzielić na więcej części) i uformować z nich owalne placki. Każdy placek posmarować ketchupem i ułożyć wzdłuż farsz. Końcówki placka zlepić ze sobą, tworząc kształt łódeczki.
Piec około 20 minut w 200 st. C.



Przepis bierze udział w akcji:

14 komentarzy:

  1. mmmm uwielbiam te " łódeczki", dobrze, że mi o nich przypomniałaś, chyba muszę je znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tak pyszne, że zdecydowanie wymagają powtórzenia:) Dziękuję za przepis!

      Usuń
  2. fajna przekąska, warto spróbować czegoś nowego:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, ja byłam zachwycona ich smakiem:)

      Usuń
  3. Pięknie się nazywa to danie, nigdy wcześniej nic takiego nie jadłam, ciekawe jak smakuje ciasto... Pozdrowienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto to typowe ciasto drożdżowe, ale bardzo delikatne i świetnie się z nim "pracuje". Wyrabia się idealnie i nawet nie trzeba czekać te pół godz. na wyrośnięcie. polecam Dybko:)

      Usuń
  4. bardzo ciekawa rzecz :) cenię przepisy które sa inspirowane czymś więcej niż tylko kuchnią powszechnie znaną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku ciasta, do zrobienia, zapisuję :)
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ktoś lubi mięso i ciasto drożdżowe to zapewniam, że mu posmakuje:)

      Usuń
  6. Uwielbiam i mięso mielone i ciasto drożdżowe, ale niestety umiejętności w moich rączkach do gotowania brak.. ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, jestem pewna, że mój chłopak byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podobają te łódeczki
    chętnie wypróbuję!
    świetnie się prezentują i z mięsem założę się, że smakują bosko!

    OdpowiedzUsuń
  9. ej ale 40dag drożdży to chyba lekka przesada :D 40dag=400g to chyba za dużo

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...