niedziela, 30 grudnia 2012

Bajaderki



Witajcie po Świętach :) Zapewne w Waszych domach zostają resztki ciast, na które nikt już nie może patrzeć, a co dopiero jeść, więc przedstawiam Wam pomysł, co ja zrobiłam z takich niedobitków. Bajaderki- bo o nich mowa, to wdzięczny sposób na wykorzystanie różnych kawałków ciast. W dodatku  już jutro Sylwester, więc takie kolorowe kulki mogą być świetną słodką przekąską na sylwestrową domówkę :). Polecam i życzę smacznego!

Składniki na 20 sztuk: (inspiracja)

  •  po kawałku różnych ciast (u mnie biszkopt, sernik, kawałek kruchego ciasta- oczywiście bez kremów)
  • pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 2-3  łyżki wódki (lub innego alkoholu)
  • 2 łyżki kakao
  •  można dodać inne składniki jak posiekane orzechy, rodzynki, migdały, itp.

Kawałki ciast rozkruszyć palcami jak najdrobniej, dołożyć dżem, kakao i wódkę. W zależności od konsystencji dodać więcej suchych/mokrych składników. Formować w rękach małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Dowolnie udekorować i wstawić do lodówki.
Ja udekorowałam swoje bajaderki na trzy sposoby. Pierwsza partię obtoczyłam w kakao. Drugą-  posypałam wiórkami kokosowymi a trzecią- kolorowa posypką (te najpierw polałam polewą wykonaną z 1 łyżki masła, 1 łyżki kakao i 1 łyżki  cukru pudru- doprowadzić do wrzenia i polać bajaderki a następnie obtoczyć w  wiórkach i posypce- lepiej się trzymają).

Przepis bierze udział w akcji:

9 komentarzy:

  1. mała rzecz a cieszy:) w sam raz do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie dzisiaj kręciłam podchmielone też tylko z likierem, dodatek tego dżemu pewnie powoduje że są jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodatek dżemu powoduje, że są wilgotniejsze. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. BArdzo lubię takie maleństwa z dodatkiem pokruszonych ciast..
    Dobrego Nowego Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  4. i jak to mówią - wiem, co jem. takie bajaderki, to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...