poniedziałek, 18 marca 2013

Prosty jabłecznik


To najprostszy jabłecznik, jaki kiedykolwiek przygotowywałam. Połówki jabłek na kruchym spodzie, przykryte drugą częścią nieziemsko kruchego ciasta a całość posypana cukrem pudrem... :) Tutaj jak najbardziej sprawdza się maksyma: W prostocie tkwi siła (albo raczej smak). Przepis jest banalnie prosty a dostałam go od Mamy.

Składniki (22x 33 cm):
  • 3 szklanki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 żółtek (można zastąpić 4 całymi jajkami)
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (niekoniecznie, ale nadaje kruchości ciastu)
  • 4- 5 jabłek
Ciasto szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Obie włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, na to ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta (rozwałkować). Piec około 50 min w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:

15 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, ale na pewno smaczny :) moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba, podkradam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny! bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Ci wyszły piękne fale na cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. prosty, a za to jaki efektowny ten Twój jabłecznik :))
    pozdrawiam i dziękuję za wpis do akcji "Zimowe Jabłuszka"
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Dziewczyny za wszystkie komentarze! :) A "fale" rzeczywiście wychodzą, jak się przykryje połówki jabłek drugą częścią ciasta :) polecam wypróbować, w szczególności jak ktoś przepada za jabłecznikami- tak jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak karpatka :) taka jabłkowa bez kremu :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna, uwielbiamy takie ciacha:), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda na bardzo delikatne, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ pięknie się ten jabłecznik prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam jabłka! wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak "nagrzany" ma być piekarnik? Do ilu stopni?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja piekę w 180 stopniach, ale to wszystko zależy od tego, jaki masz piekarnik i jak "grzeje". Dla tego ciasta odpowiednia będzie temperatura w granicach 180-200 stopni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...