czwartek, 19 stycznia 2012

Ciasto orzechowo- kajmakowo- kokosowe


Ciasto dla wielbicieli orzechów, słodkiej masy kajmakowej i kokosu:). Bardzo ładnie się prezentuje i tak też smakuje:) Jedyna wada: dietetyczne to ono nie jest...:) Ale co tam- mamy przecież karnawał ;)
Przepis przeze mnie zmodyfikowany (zmniejszyłam m. in. ilość masła w masie), ale jeżeli chcecie go zobaczyć w oryginalnej wersji to zapraszam do źródła.

Składniki  (blaszka 20x 35)

Ciasto orzechowe:
  • 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • sok z 1 cytryny
Krem bakaliowy:
  • 200 g masła
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 150 g orzechów włoskich grubo siekanych
  • 150 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 szklanka malibu
Wykonanie:

Bakalie na krem zalać malibu i zostawić na noc.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy dodać zmielone orzechy, kaszkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20-25 minut, wystudzić.

Ciasto kokosowe: 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z 1 cytryny, delikatnie wymieszać łopatką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć z kajmakiem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodać kilka łyżek wrzącej wody, masa będzie bardziej puszysta, dodać do masy namoczone bakalie, wymieszać. Masą przełożyć naponczowane ciasto orzechowe i kokosowe.

Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Najlepiej smakuje na drugi albo i na trzeci dzień:)

6 komentarzy:

  1. Robiłam podobne, ale warstwy inaczej ułożone i biszkopt kakaowy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, uwielbiam kajmak :) Pozdrawiam:)
    kasia
    do-kawy.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest w sam raz dla mnie...do porannej kawy, do popołudniowej do kolejnej i kolejnej bo jestem maniaczką kawy z mlekiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo imponująco :). Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, nabyłam ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie poszukuję jakichś przepisów na ciasta, które mogłabym podać moim gościom przy świątecznym stole. Te prezentuje się na prawdę super :). Pewnie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...