Postanowiłam przygotować ciasto, które będzie wystarczająco reprezentacyjne, aby uczcić przyjście Nowego Roku. I chyba mi się udało:) Ciasto jest delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a kokosowa pierzynka wspaniale współgra z masą budyniowo- maślaną... Polecam wszystkim, nie tylko od święta, ale i do popołudniowej kawki. Rafaello na krakersach jest także wspaniałą propozycją na karnawał, a ponieważ nie potrzebuje piekarnika można go przygotować w warunkach typowo studenckich, np. w akademiku:).
Składniki:
- około 360g krakersów (2 opakowania)
- 250g kokosu
- 100g migdałów w płatkach
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru do posypki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 375g margaryny (1 ½ kostki)
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać go z mąkami, cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Wyłączyć mikser i dodać 150g kokosu i 100g migdałów.
Na blachę wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Mi wyszły 4 warstwy. Na górze ma być masa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i 100g kokosu. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Ostudzić. Ostudzony kokos posypać na górę ciasta.
Konsumować po kilku godzinach, a najlepiej po całej nocy spędzonej w lodówce, gdy krakersy zmiękną a wszystkie smaki doskonale się ze sobą połączą.
Smacznego!:)
Bardzo ciekawy przepis i bardzo smakowity blog:) również uwielbiam pieczenie ciast (zapraszam: do-kawy.blog.onet.pl). Mam pytanie: Jakiej firmy krakersy polecasz? Ostatnio jak robiłam ciasto na krakersach to były zbyt miękkie i niesmaczne, może masz sprawdzone? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkasia
dawno temu robiłam i było całkeim smaczne.
OdpowiedzUsuńKasiu, ja już kilkakrotnie robiłam to ciasto i zawsze używam krakersów firmy PUB (do nabycia w Biedronce). Uważam, że niczym się nie różnią od krakersów znanych marek (oprócz tego, że są dużo tańsze). PS. A na Twój blog już kiedyś natrafiłam i naprawdę masz świetne przepisy!:) Muszę kilka z nich wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNo musze je kiedys w końcu zrobić!!!:)
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio podobne, było pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, muszę się zatem do Biedronki wybrać. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkasia
Proste, no i zdecydowanie moje smaki :) Kocham kokos, w dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuń