Naszła mnie dziś ochota na coś bardzo letniego i wakacyjnego. A jakie owoce kojarzą się z latem, jeżeli nie truskawki! Postanowiłam wykorzystać przepis Asiek, ale jako dodatek zamiast jabłek dodałam wspomniane wyżej owoce. Ciasto wyszło wyśmienite! Bardzo delikatne i maślane :) Ze swojej strony gorąco polecam :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 125g roztopionego masła
- 500 g mrożonych truskawek (nie rozmrażamy ich wcześniej)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45- 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
wygląda pysznie, a ja tak uwielbiam truskawki, że narobilam mi smaku :)
OdpowiedzUsuńKasiu, u mnie też truskawki zaliczają się do ulubionych owoców a w połączeniu z tym ciastem tworzą naprawdę pyszny duet :)
UsuńŚmietankowego nie próbowałam. Jogurtowe jest bardzo dobre, ciekawe czy smakuje podobnie? ;)
OdpowiedzUsuńSue, myślę że by Ci posmakowało :) ciasto jest puchate, mięciutkie i bardzo delikatne :)
UsuńZapach pieczenia ciasta z truskawkami - to musi być wspaniałe w środku zimy! :D
OdpowiedzUsuńzapach lata
OdpowiedzUsuń