sobota, 28 września 2013

Ciasto z najlepszą masą truskawkową




Przyznaję, że dużo oczekiwałam od tego ciasta. Jak sama Autorka nazwała je: "z najlepszą masą truskawkową" to przyznacie, że podnosi poprzeczkę i stwarza wrażenie, że mamy spodziewać się jakiegoś orgazmu dla naszych kubków smakowych. Powiem szczerze- mnie ta masa nie powaliła. Nie, nie mówię, że była niedobra, ale jadałam lepsze. A może po prostu za dużo od niej oczekiwałam? W każdym razie polecam samemu wypróbować i wyrobić sobie zdanie :). Przepis cytuję za Crispy Biscuits.

PS. Zdjęcia jeszcze z wakacji :)

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa truskawkowa:
90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
1 szklanka cukru,

Bita śmietana:
1/2 l kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
4 śmietan-fixy
+ 100 g pokruszonych herbatników

Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Po wystygnięciu  delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. "skórka")

Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. 

Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.

Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 

Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Czasem tak jest, że jak nastawimy się na coś, tak bardzo, bardzo, później okazuje się, że to zupełnie coś innego.Jednak trzeba przyznać, że sam wygląd jest bardzo zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wygląda bardzo efektownie i jest smaczne, ale ja spodziewałam się jakiegoś "wow". W każdym razie ta posypka z herbatników jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym jeszcze miała truskawki pod ręką.... Ale przynajmniej oczy nasycę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja robiłam z mrożonych- tak jak jest w przepisie. Także nic straconego :)

      Usuń
  4. Przez chwilę poczułam jakby znów było lato :) Ciacho wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta,hmm,mam nadzieję że jutro gościom zasmakuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...