Jeśli jeszcze nie macie dość pączków po minionym Tłustym Czwartku, to przedstawiam Wam przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Zrobiłam je w sobotę, a na drugi dzień już nic nie zostało:). Polecam, bo są delikatne i puszyste, a co najważniejsze- zawsze wychodzą! Inspiracja stąd.
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
Serek
roztrzepać z jajkami, dodać pozostałe
składniki i zmiksować. Nabierać ciasto na łyżeczkę do herbaty zamoczoną w gorącym tłuszczu i wrzucać do rozgrzanego oleju (ja pomagałam sobie dwoma małymi łyżeczkami, najlepiej mieć jednak okrągłą łyżkę do lodów- wtedy kuleczki wychodzą idealne).
Nie wrzucać
zbyt wielu pączków na raz, kuleczki muszą mieć miejsce, aby swobodnie pływać, obracają
się często same na drugą stronę, gdy są gotowe. Smażyć ok. 5 – 7 minut (zależy
od wielkości), na ciemnozłoty kolor. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy
ręcznik, obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem (u mnie brązowy cukier wymieszany z cynamonem).
jak ładnie się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńrobię takie same pączusie :) uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńCud miód takie pączusie! Wyglądają przeapetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają ! Takich pyszności nigdy za wiele !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! ;) pamiętam jak już jako mała dziewczynka piekłam je razem z mamą :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądaja posypane cukrem kryształem , nie pudrem. No i jak urosły!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny za komentarze:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń...aż się obśliniłam, takie smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńPączków nigdy dość:D chyba nie jadlam nigdy z sekiem, albo nawet nie zdawałam sbie z tego sprawy.. ten serek jest wyczuwalny w smaku? Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńSerek nie jest bardzo wyczuwalny, ale nadaje pączkom niesamowitej wilgotności i miękkości. Polecam wypróbować, bo są pyszne:)
UsuńNormalnie wszystko bym teraz dała za jednego takiego! :)
OdpowiedzUsuńależ wspaniałe te pączusie :) chwcę jednego mimo późnej pory ;>
OdpowiedzUsuńpączki wyglądają super mam jednak pytanie na pewno cała paczka proszku do pieczenia nie będzie on zbyt wyczuwalny ja robiłam tradycyjne pączki serowe to tam była tylko 1łyżeczka a serek jest chyba lżejszy?
OdpowiedzUsuńMariko- ja dałam całe opakowanie proszku do pieczenia (tak jak Autorka przepisu), natomiast wiadomym jest, są różne gramatury, moje było małe, około 15 g i w smaku proszek nie był wyczuwalny. 15 g proszku to dwie łyżeczki z lekką "górką". Jeżeli skorzystasz z przepisu to daj koniecznie znać jak wyszły:) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuję za szybką odp.Na pewno dam znać jak wyszły mam zamiar zrobić je na czwartek mniam!
OdpowiedzUsuńzrobiłam pączki i tak jak obiecałam piszę jak wyszły są smaczne choć mniej okrąglutkie jak twoje trochę się obawiałam dać tyle mąki bo ciasto wyszło gęste ale wszystko wyszło i znika z talerzy.dziękuję za przepis.ps.ja posypałam pudrem bo kiedy moje pączki ostygły nie chciał się do nich już lepić cukier ups....
OdpowiedzUsuńMoje na początku też nie wychodziły okrąglutkie, ale po chwili nabrałam wprawy i każde kolejne były ładniejsze. Rzeczywiście, pączki jak ostygną to już z trudem "łapią" cukier... Mimo tego, ciesze się, że smakowały :) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zapraszam do testowania kolejnych
Usuń