czwartek, 12 lipca 2012

Kruche ciasteczka maślane z orzechami


Wreszcie wakacje!
Ostanie tygodnie były dla mnie bardzo pracowite, ale na szczęście uporałam się ze wszystkimi egzaminami i mam upragnione wakacje. Nawet zdążyłam skorzystać z pięknej pogody i spędziłam dwa cudowne dni z Przyjaciółmi pod namiotami nad wodą :). Jednak nic, co dobre nie trwa wiecznie i trzeba było wracać do pracy :(. Do blogowania też wracam i przepisy postaram się dodawać systematycznie. A na mój powrót polecam pyszne kruche ciasteczka  z orzechami. Przepis na bazie ciasteczek Cranberry Noel, ale bez żurawiny. Osobiście uważam, że to jedne z NAJLEPSZYCH ciasteczek jakie jadłam w swoim życiu. Uwaga, uzależniają! :)

Składniki:
  • 225 g masła miękkiego
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 i ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych

Masło zmiksować z cukrem (można też zagnieść), dodać mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać orzechy.
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym  nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 0,5 cm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasteczka:) Poproszę jedno do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do pochrupania do porannej kawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiam się, że wszystkie ciasteczka uzależniają i to bez wyjątków niestety. Te zdjęcia idealnie pasują do kawy czy jako przekąska na wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja jestem uzależniona od wszelakich słodyczy:) Ale od TYCH ciasteczek szczególnie:)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie suszki :)

    Porywam wszystkie do pracy

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, uzależniają, tak na zawsze ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. chcę też takie pochrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kawusi idealne, na pewno baaardzo chrupiące, robiłam kilka dni temu podobne tylko zamiast orzechów miałam masło orzechowe(w lidlu znalazłam na tygodniu amerykańskim), wyszły pyszne, tylko szybko znikły:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis na ciastka do kawy. Super dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam! W sam raz do porannej kawki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...