piątek, 3 października 2014

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


 Przepyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Prosta, pożywna i szybka. Polecam :)

Składniki (na około 6 papryk):
  • 6 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2- 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, dodać ząbek czosnku i zeszklić na oleju. Po chwili dodać mięso mielone, przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka, opcjonalnie kilka łyżek przecieru pomidorowego). Na koniec dodać ryż i posiekaną natkę pietruszki. Paprykom obciąć "kapelusze" i wydrążyć gniazda nasienne. Gotowym farszem nadziewać papryki, następnie układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia należy wlać na spód około 1 cm wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25- 30 min.

Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowana paprykę. Teraz papryka króluje, bo jest sezon na nią. Pysznie zrobiłaś tę paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sodki smak pieczonej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają te papryki! w smaku na pewno jeszcze lepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszna propozycja na faszerowane warzywa, bardzo je lubię. Danie wyglada pysznie :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dawno nie jadła, musze zrobić póki papryka jeszcze obecna

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię czasem takie papryki nadziewane i własnie taki farsz moja rodzina lubi najbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...