piątek, 20 lutego 2015

Pulpeciki w sosie koperkowym


Przepyszne, mięciutkie pulpeciki zatopione w kremowym sosie śmietanowo- koperkowym... Co więcej, pulpeciki vel klopsiki są pieczone w piekarniku, więc ograniczamy ilość tłuszczu. Polecam gorąco! :)

Składniki:

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości
  • 1 kajzerka
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • przyprawa do mięsa mielonego 
Sos:
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki mąki
  • 2 pęczki koperku (jeśli duży to jeden)
Bulion:
  • 1 l wody
  • kawałek selera, pora, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 cebuli opalonej nad palnikiem
  • ziele angielskie, pieprz, sól

Składniki na bulion pokroić na dość duże kawałki i gotować na małym ogniu około 40 min (do miękkości). Bulionu powinno zostać około 3/4 l.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, przyprawić.
Formować małe pulpeciki i obtaczać w mące (co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie, mięso się lepiej formuje).

Pulpeciki ułożyć na blasze i piec około 45-50 min w 180 stopniach Celsjusza.

Bulion przecedzić, przelać na patelnię, dodać pokrojone warzywa z bulionu (oprócz cebuli i pora). Upieczone pulpeciki dodać do bulionu wraz z posiekanym koperkiem. 
Śmietanę rozrobić z mąką, zagęścić i zabielić bulion. 
Całość gotować kilka minut na wolnym ogniu.

Podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pulpeciki, wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pulpeciki, robiłam wczoraj bardzo podobne tylko w sosie pomidorowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Dziewczyny za komentarze, naprawdę polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, świetne danie, cieszę się, że wróciłaś do blogowania :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...