wtorek, 7 sierpnia 2012

Cukiniowe ciasto z truskawkami



Mocno wilgotne i bardzo proste ciasto z cukinią i mrożonymi truskawkami. Całe przygotowanie zajęło mi raptem 15 minut, a pieczenie 40. Dodatek startej cukinii wraz ze skórką nadaje ciasto ciekawej struktury i zielonego koloru. Zupełnie jej nie czuć, a dzięki niej ciasto jest przepysznie wilgotne :D. Polecam bardzo gorąco, a za inspirację dziękuję Adze :)

Składniki: ( keksówka 36x 11) 
  •  3 jajka
  •    120 ml oleju
  •      2 szklanki mąki
  •     ¾ szklanki cukru
  •  2 szklanki startej cukinii
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  •   mrożone truskawki (wrzuciłam kilkanaście na wierzch, można dać również: jagody, porzeczki, maliny, wiśnie, itp.)
Zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce i dodać do jajek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstała masą. Wylać do foremki, na wierzchu poukładać truskawki. Piec 40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego! :)


22 komentarze:

  1. Mm... Po prostu zdrowe, pyszne ciasto. Uwielbiam cukinię w wypiekach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak można przemycić trochę warzyw w wypiekach to czemu nie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Zdrowy warzywny dodatek bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ma się wrażenie, że kawałek takiego ciacha to jakby "mniejsze zło" :)

      Usuń
  3. Świetne, nie próbowałem jeszcze cukinii w wypiekach :) Te które do tej pory widziałem przeważnie ukrywały cukinię pod ciemnym dodatkiem kakao, ale świetnie wygląda taka zielona w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku,
      Ja też uważam ze takie zielone kawałeczki cukinii w cieście to tylko jego zaleta:) Zachęcam do wypróbowania i pozdrawiam!

      Usuń
  4. O jezusicku jakie cudne połączenie :) Zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukiniowe ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto warzywno-owocowe, odjazd ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale to Twoje ciacho jest apetyczne, az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wilgotne ciasta to moje faworyty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi się podoba... jak kupię cukier ;) to na pewno wypróbuje, choć rzadko robię desery. ale to ciasto wygląda pięknie. zrobię ze śliwkami lub gruszką.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie smaków :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za połączenie. Muszę spróbować, sama bym nigdy na takie połączenie nie wpadła.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja właśnie ciągle robię z marchewki...słyszałam o cukiniowej wersji i teraz co?? Od razu się przestawiam i pewnie przez kolejny tydzień będę kombinowała z mieszankami owoców i piekę z cukinią! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam ciasto ale użyłam mąki żytniej pytlowej, wyszło trochę za wilgotne z lekkim zakalcem ale pyszne. przepis niebawem na moim blogu z podaniem źródła inspiracji
    pozdrawiam,
    http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłam ciasta z dodatkiem cukinii. Zdaję sobie sprawę z tego, że cukinia jest warzywem niezwykle uniwersalnym, ale nigdy nie wpadłabym na to, aby przygotować z niej ciasto. Jeśli już o cieście mowa, to skąd czerpiesz inspiracje na swoje przepisy? Ja, dość często inspiruję się przepisami publikowanymi pod tym adresem: https://basiazsercem.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...