Mocno wilgotne i bardzo proste ciasto z cukinią i mrożonymi
truskawkami. Całe przygotowanie zajęło mi raptem 15 minut, a pieczenie 40.
Dodatek startej cukinii wraz ze skórką nadaje ciasto ciekawej struktury i
zielonego koloru. Zupełnie jej nie czuć, a dzięki niej ciasto jest przepysznie
wilgotne :D. Polecam bardzo gorąco, a za inspirację dziękuję Adze :)
Składniki: ( keksówka 36x 11)
- 3 jajka
- 120 ml oleju
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki startej cukinii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mrożone truskawki (wrzuciłam kilkanaście na wierzch, można dać również: jagody, porzeczki, maliny, wiśnie, itp.)
Zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce i
dodać do jajek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstała
masą. Wylać do foremki, na wierzchu poukładać truskawki. Piec 40 minut lub do
suchego patyczka.
Smacznego! :)
Mm... Po prostu zdrowe, pyszne ciasto. Uwielbiam cukinię w wypiekach. :)
OdpowiedzUsuńJak można przemycić trochę warzyw w wypiekach to czemu nie:) Pozdrawiam!
UsuńZdrowy warzywny dodatek bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńTak, ma się wrażenie, że kawałek takiego ciacha to jakby "mniejsze zło" :)
UsuńŚwietne, nie próbowałem jeszcze cukinii w wypiekach :) Te które do tej pory widziałem przeważnie ukrywały cukinię pod ciemnym dodatkiem kakao, ale świetnie wygląda taka zielona w cieście :)
OdpowiedzUsuńTomku,
UsuńJa też uważam ze takie zielone kawałeczki cukinii w cieście to tylko jego zaleta:) Zachęcam do wypróbowania i pozdrawiam!
O jezusicku jakie cudne połączenie :) Zapisuję !
OdpowiedzUsuńPolecam! I daj znać jak skorzystasz:)
UsuńUwielbiam cukiniowe ciacha :D
OdpowiedzUsuńI ja od dziś jestem ich wierną fanką:)
UsuńCiasto warzywno-owocowe, odjazd ;)
OdpowiedzUsuńA jaki smak:)
Usuńale to Twoje ciacho jest apetyczne, az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie było pyszne:)
Usuńwilgotne ciasta to moje faworyty :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba... jak kupię cukier ;) to na pewno wypróbuje, choć rzadko robię desery. ale to ciasto wygląda pięknie. zrobię ze śliwkami lub gruszką.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
Co za połączenie. Muszę spróbować, sama bym nigdy na takie połączenie nie wpadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a ja właśnie ciągle robię z marchewki...słyszałam o cukiniowej wersji i teraz co?? Od razu się przestawiam i pewnie przez kolejny tydzień będę kombinowała z mieszankami owoców i piekę z cukinią! Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto ale użyłam mąki żytniej pytlowej, wyszło trochę za wilgotne z lekkim zakalcem ale pyszne. przepis niebawem na moim blogu z podaniem źródła inspiracji
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłam ciasta z dodatkiem cukinii. Zdaję sobie sprawę z tego, że cukinia jest warzywem niezwykle uniwersalnym, ale nigdy nie wpadłabym na to, aby przygotować z niej ciasto. Jeśli już o cieście mowa, to skąd czerpiesz inspiracje na swoje przepisy? Ja, dość często inspiruję się przepisami publikowanymi pod tym adresem: https://basiazsercem.pl/
OdpowiedzUsuń