wtorek, 25 września 2012

Fasolka po bretońsku


Brrrr...!  Właśnie wróciłam z wakacji i przeżyłam szok termiczny (różnica raptem 20 stopni):). Postanowiłam przygotować coś na rozgrzanie organizmu, który nie zdążył się jeszcze przestawić na polskie warunki i pomyślałam o tym daniu.
Fasolkę po bretońsku nauczyłam się przyrządzać kiedy poszłam na studia. Gotowałam cały gar a potem porcjowałam i mroziłam. Tym sposobem miałam szybki i pożywny obiad na kilka/ kilkanaście razy.  Doceniłam to zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy wracałam późnym wieczorem do domu z uczelni. Polecam gorąco, nie tylko na zimne jesienne wieczory!:)


Składniki: (przepis zmodyfikowany, z opakowania po fasolce)

  •   500 g fasoli typu „Jaś”
  •  250 g kiełbasy
  •  125 g boczku
  •  200 g koncentratu (duży słoiczek)
  •  3 cebule
  •  majeranek
  •  sól, pieprz

Fasolkę opłukać i zalać wodą na około 12 godzin. Po namoczeniu zmienić wodę, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości (około 1 godzinę). W czasie gotowania fasoli poszatkować cebulę, kiełbasę oraz boczek w kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Kiedy fasola będzie miękka przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i pogotować jeszcze chwilę na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. mmm moje ulubione:) chyba czas ją zrobić, skoro już trochę zapomniałam jak smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym smakuje wybornie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bez mięsa to już nie fasolka po bretońsku, aczkolwiek można by dodać paprykę oraz pomidory i wyszłoby pachnące leczo:)

      Usuń
  3. zapisałam do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy byłam mniejsza prosiłam mamę o fasolkę po bretońsku i wyjadałam z niej wszystko tylko nie fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeglądam sobie Pani bloga, a tu mi Ukochany zagląda przez ramie.. iii.. i właśnie muszę moczyć fasolę. ;p świetny przepis. ;)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Męska uczta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sukkub- dziękuję za miłe słowa:) Cieszę się, ze mogłam Cię zainspirować. I daj znać koniecznie jak smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...