piątek, 28 września 2012

Kajmakowe ciasto z gruszkami


Sezon na gruszki w pełni. W ubiegłym roku mi się nie udało, ale w tym postanowiłam upiec coś słodkiego z gruszkami. Padło na kajmakowe ciasto z gruszkami z tego przepisu. Przepis zmodyfikowałam po swojemu, zamieniając między innymi orzechowy spód na zwykły biszkopt. A co do samego ciasta: warstwy idealnie ze sobą współgrają (biszkopt- kajmak- gruszki- śmietana), a ciasto nie jest przesłodzone. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie gruszek to szczerze polecam Wam ten przepis!

Przepis: (20x 26 cm)

Biszkopt: (przepis)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Formę o wymiarach 20 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Owoce:
  • 4 średnie twardawe gruszki 
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i ostrą łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby sięgała kilka centymetrów ponad gruszki. Dosypać cukier i wycisnąć sok z cytryny. Zagotować i gotować kilkanaście minut - czas gotowania jest zależny od twardości owoców. Gruszki gotujemy tak aby swobodnie można było wbić w nie widelec, ale aby nie były całkiem miękkie i nie rozpadały się. Ugotowane pozostawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć na sicie.

Masa kajmakowa I:
  • 150 g kajmaku
  • 50 g masła

Kajmak umieścić w rondelku wraz z masłem i podgrzewając mieszać aż masło się rozpuści. Jeżeli w kajmaku są grudki cukru należy przetrzeć go przez sito.

Masa kajmakowa II:
  • 200 g kajmaku
  • 500 ml śmietanki 36% (polecam Łowicką)
  • 4 łyżeczki żelatyny

Kajmak wraz z łyżką śmietanki 36% umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając aż masa stanie się gładka i lekko się rozpuści. Przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać niewielką ilością wody w temperaturze pokojowej i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Do żelatyny przełożyć przestudzony kajmak i wymieszać. Mieszankę wlać do śmietany miksując na wolnych obrotach miksera do ujednolicenia.

Przygotowanie:
  
Na przestudzony biszkopt wyłożyć kajmak z masłem, na nim poukładać ściśle połówki gruszek miejscami po gniazdach nasiennych do dołu. Przykryć kajmakową bitą śmietaną, posypać startą czekoladą.
Ciasto dostawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.


PS. Ja kroiłam po około 2 godzinach i ciasto miało idealną konsystencję.

Smacznego! :)

  Przepis dodaję do akcji:
 

13 komentarzy:

  1. mmm;) kajmak z gruszkami brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany ale ciacho i jeszcze z gruszkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie bardzo smakowite. Nie pozostaje nic innego jak tylko się częstować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię gruszki w ciastach. Twoja propozycja jest bardzo apteyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na ciasto gruszkami. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, lubię masę kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wszystkie komentarze:) A ciacho zniknęło w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie z gruszkami musi być przepyszne! wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, przydalby mi sie teraz kawalek takiego ciasta, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto i wspaniałe pyszne smaki ! Wygląda imponująco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...