Dziś prezentuję Wam przepis na bardzo zdrowy pasztet warzywny, który wypatrzyłam
tutaj. Pasztet jest bardzo smaczny, posiada mnóstwo błonnika (a to dzięki zawartości otrąb), białka (z fasoli) oraz witamin. Polecam na zimowe śniadania, zamiast wędliny czy żółtego sera.
Składniki
(na 1 keksówkę):
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 szklanki białej fasoli
- 1 szklanka otrąb (dałam pszenne)
- 2 jajka
- pieprz, sól, czerwona papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa (dodajemy, co kto lubi, ewentualnie mogą być gotowe mieszanki przypraw do pasztetów)
Fasolę namaczamy na noc po czym gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.
Blendujemy mikserem na gładko (ja "zmiażdżyłam" widelcem, dzięki
czemu częściowo zostały całe kawałki fasoli). Resztę warzyw gotujemy do
miękkości (można użyć warzyw "spod zupy") i mielimy co najmniej 2
razy w maszynce do mięsa (ja drobniutko posiekałam). Dorzucamy do fasoli i
wbijamy jajka. Mieszamy składniki ręką i stopniowo dodajemy otręby do uzyskania
niezbyt kleistej masy. Doprawiamy i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do formy
(natłuszczonej lub silikonowej) i pieczemy w 160 stopniach przez około
godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do
lodówki, żeby lepiej stężał.
Smacznego! :)
im więcej warzyw tym lepiej. a juz na pewno lepiej od mięsnego ;)
OdpowiedzUsuńświetny, akurat zastanawiałam się, co tu zrobić z zalegającą paczką fasoli ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam :) możesz tez zrobić fasolkę po bretońsku (przepis na blogu) jak z Bartkiem lubicie :) Też pyszna i szybka w zrobieniu :)
UsuńCiekawy przepis. Dobrze przyprawiony pasztet. Świetna alternatywa na mięsne dania. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń