Któż z nas będąc dzieckiem nie jadał kaszy manny na mleku? Zapewne każdy z nas miał taki okres. Osobiście kaszy nie jadłam od jakiegoś 6 roku życia, ale teraz postanowiłam sobie o niej przypomnieć. I to był strzał w 10! Taką kaszę można przygotować na setki sposobów, ja proponuję dziś Wam kaszę mannę na mleku z jagodami. Pycha :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżeczka cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie lub nie dodaje owoców)
- jagody (lub inne sezonowe/mrożone owoce)
Smacznego! :)
* ja gotuję kaszę mannę analogicznie jak budyń, tj. rozpuszczam ją w 1/2 szkl. mleka i dopiero w takiej postaci wlewam na gotujące się mleko. Mam wtedy pewność, że nie powstaną grudki.
Jadam czasem kaszę manną na kolację z bananem i bakaliami:)
OdpowiedzUsuńJa też czasem robię taką kaszkę, pyszna i pożywna! dobry patent z tym rozpuszczaniem!
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń