niedziela, 2 lutego 2014

Kasza manna na mleku z jagodami


Któż z nas będąc dzieckiem nie jadał kaszy manny na mleku? Zapewne każdy z nas miał taki okres. Osobiście kaszy nie jadłam od jakiegoś 6 roku życia, ale teraz postanowiłam sobie o niej przypomnieć. I to był strzał w 10! Taką kaszę można przygotować na setki sposobów, ja proponuję dziś Wam kaszę mannę na mleku z jagodami. Pycha :)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie lub nie dodaje owoców)
  • jagody (lub inne sezonowe/mrożone owoce)
Pół szklanki mleka odmierzamy i dodajemy do niego kaszę i cukier*. Resztę mleka wstawiamy na gaz. Gdy już mleko się będzie gotować, wlewamy kaszę i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty co chwilę mieszając, aż do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi owocami.

Smacznego! :)

* ja gotuję kaszę mannę analogicznie jak budyń, tj. rozpuszczam ją w 1/2 szkl. mleka i dopiero w takiej postaci wlewam na gotujące się mleko. Mam wtedy pewność, że nie powstaną grudki.




4 komentarze:

  1. Jadam czasem kaszę manną na kolację z bananem i bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czasem robię taką kaszkę, pyszna i pożywna! dobry patent z tym rozpuszczaniem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...