poniedziałek, 12 marca 2012

Pizza na cienkim spodzie


Kocham pizzę:). I chyba nie znam osoby, która by jej nie lubiła:) Argumentem, który świadczy o jej powszechnym uwielbieniu i popularności jest możliwość nieskończonej modyfikacji składników, a co za tym idzie, także jej smaku. I tak, każdy może dodać to, co najbardziej lubi. U mnie dziś pizza na cienkim cieście, chociaż grubą też nie pogardzę (świetną robi moja Mama, kiedyś się podzielę przepisem:) ). Dodatki to całkowita improwizacja, na wierzch wrzuciłam to, co znalazłam w lodówce:) Pizza natomiast wyszła bardzo smakowita:) Oczywiście, dodawajcie swoje ulubione produkty, wszak pierwsze skrzypce gra tutaj cienkie ciasto, które naprawdę wychodzi rewelacyjne :D
A Wy, jakie ciasto na pizzę preferujecie? :)

Składniki na ciasto- stąd: (3 pizze o średnicy 30 cm)

- 1 łyżka suchych drożdży (12g) lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn).
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Dodatki: (na 3 pizze)

- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- kilka plasterków szynki
- laska ulubionej kiełbasy
- kilka ogórków korniszonów
- 1 średnia cebula
- około 150 g startego żółtego sera
- zioła prowansalskie

Spód od pizzy posmarować grubo koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki. Piec około 10- 15 min w zależności od piekarnika w temperaturze 260 stopni C. Serem posypywać dopiero 5 min przed końcem pieczenia. Podawać z sosami lub bez.

Smacznego! :)


Pizza rozeszła się niczym "świeże bułeczki" :)

6 komentarzy:

  1. najlepsze średnio-grube, nie za cienkie :) choć tak naprawdę z każdym pizza jest świetna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubię każdą pizzę :) a na widok Twojej aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko na cienkim!! Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocie- smaki - zgadzam się z Tobą:)

    Kaś, Slyvvia, dziękuję!

    Ona, proszę częstuj się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WSPANIAŁA!!! :D Ależ mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Angie, Russkaya- dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...