wtorek, 17 kwietnia 2012

Rolada śmietanowa z brzoskwiniami


Rolada została przygotowana przeze mnie jeszcze na Wielkanoc i jednym słowem brylowała na świątecznym stole :). Była pyszna: mięciutki biszkopt otulony kołderką ze słodkiej śmietanki i soczystych brzoskwiń. A na wierzchu rozpuszczona czekolada... Polecam zwłaszcza sposób przygotowania śmietany, który podpatrzyłam u Kuchareczki58. Przyrządzona według tego przepisu zawsze się udaje i nie podchodzi wodą. Musicie spróbować :). A ja z utęsknieniem czekam na sezon truskawkowy, by przygotować kolejną pyszną roladę... :)

Biszkopt na roladę:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej cieniutko margaryną i wyłożonej papierem (ok 23 na 36cm).
Piec 17- 20 min w temp. 180ºC.

Co zrobić, aby biszkopt  na roladę nie popękał? Sama bardzo się tego bałam, więc zamieszczę rady, które usłyszałam i przeczytałam w różnych miejscach a które są przeze mnie wypróbowane i skuteczne (o czym świadczy ta przepiękna rolada :) ) 

Przede wszystkim ciasta nie należy zbyt długo piec. Za suchy biszkopt automatycznie połamie się przy zwijaniu. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika należy przygotować sobie suchą ściereczkę, rozłożyć ją na blacie i posypać cieniutko cukrem pudrem. Ów cukier podobno zapobiega łamaniu się rolady. Ile w tym prawdy- nie wiem, grunt, że zawsze działa:). Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika szybko przekładamy go na ściereczkę, papierem do góry. Od razu, delikatnie zrywamy papier z ciasta (dlatego tak ważne jest posmarowanie papieru do pieczenia dodatkowo margaryną). Gorący biszkopt zwijamy razem ze ściereczką jak naleśnika wzdłuż dłuższego boku. I voila! :) 

Nadzienie:
  • 500 g śmietanki kremówki 36% (polecam Łowicką)
  • 10 g żelatyny 
  • 3 łyżeczki cukru pudru (rolada nie jest zbyt słodka, więc jeśli ktoś lubi słodsze- ilość cukru można zwiększyć)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
UWAGA!!!  Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. 

Śmietankę wyjąć z lodówki, przełożyć do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
Następnie ubić na puszystą masę i większą jej część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzchu śmietany ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. przesliczna rolada a ja uwielbiam rolady. Nawet teraz mam w lodowce taka z czekoladowo- smietanowym nadzieniem.Dekoracja mistrzowska, od samego spojrzenia na zdjecie mam ochote ja upiec, nie wspomniawszy o pysznych skladnikach. A sposob na smietane chetnie wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja co prawda do tej pory rolad nie robiłam, ponieważ jakoś przerażalo mnie to zwijanie ciasta, ale od dziś częściej muszę je przygotowywać, zwłaszcza,iż przekonałam się, że są banalnie proste, pyszne a do tego nader efektowne:)A sposób na śmietanę naprawdę polecam:) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo atrakcyjnie, mnie też trochę do tej pory odstraszało to zwijanie, le kiedyś spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię też różne rolady, mama mnie nauczyla, rzeczywiscie najwiekszy problem to zwijanie ciasta. Reszta idzie gładko.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...