Pyszny tort, jeszcze sprzed paru dni, kiedy był sezon na czereśnie. Idealny na lato- jest bowiem lekki jak piórko- to zasługa użytych składników. Oczywiście można dowolnie komponować swój ulubiony tort, dodając inne owoce lub zmieniając smak galaretki. A ja kolejny raz przekonuję się, że biszkopt + budyń + galaretka z owocami to połączenie idealne. Przepis z Małej Cukierenki.
Składniki:
- 2 jajka (osobno żółtka i białko)
- 100g cukru + 3 łyżki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
- 700ml mleka
- 50g miękkiego masła
-
1 łyżka soku z cytryny
- 800 g- 1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
- 2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier
waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i
delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej
papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika
odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).
Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka
zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z
ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż
masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do
ostygnięcia na 15 minut.
Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać
połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
Odstawiać do ostygnięcia.
Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta,
poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki,
aby całkiem stężało.
Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę
kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany
można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.
Robię bardzo podobne ale z truskawkami:) - pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda prześwietnie. Uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńmiło mi, zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńteż widziałam dzisiaj tą pyszność ze zdjęcia, gdy szybko wertowałam blogi :) wygląda obłędnie!
Piękny, wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
rewelacyjny! znakomite połączenie na lato
OdpowiedzUsuńBOMBA!!!! wyglada uroczo :) zapewne pyszny:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam