czwartek, 19 lipca 2012

Tort z budyniem, owocami i galaretką


Pyszny tort, jeszcze sprzed paru dni, kiedy był sezon na czereśnie. Idealny na lato- jest bowiem lekki jak piórko- to zasługa użytych składników. Oczywiście można dowolnie komponować swój ulubiony tort, dodając inne owoce lub zmieniając smak galaretki. A ja kolejny raz przekonuję się, że biszkopt + budyń + galaretka z owocami to połączenie idealne. Przepis z Małej Cukierenki.

Składniki:
  • 2 jajka (osobno żółtka i białko)
  • 100g cukru + 3 łyżki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
  • 700ml mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 800 g- 1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
  • 2 opakowania  galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy  26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).
Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki  masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.
Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiać do ostygnięcia.
Gdy galaretka zgęstnieje,  połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.
Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady. 




6 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne ale z truskawkami:) - pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda prześwietnie. Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. miło mi, zapraszam częściej :)
    też widziałam dzisiaj tą pyszność ze zdjęcia, gdy szybko wertowałam blogi :) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, wygląda wspaniale:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny! znakomite połączenie na lato

    OdpowiedzUsuń
  6. BOMBA!!!! wyglada uroczo :) zapewne pyszny:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...