niedziela, 19 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Ciasto wyrasta wysokie i puchate, jest mięciutkie a dzięki zawartości żółtek w cieście również posiada piękny słoneczny kolor :) Nie ma nic lepszego niż poranek rozpoczęty kawałkiem ciepłego drożdżowego ciasta i szklanką zimnego mleka...

Składniki: (22x 33)
  • około 6,5 szklanki mąki* (może być mniej lub więcej, wszystko zależy od wilgotności mąki i od tego jak będzie wchłaniać płyny)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 150 g stopionej margaryny
  • 60 g drożdzy
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
* szklanka= 200 ml

Połowę mąki wsypać do dużej miski, dodać rozczyn (drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru- uwaga! Rozczyn bardzo rośnie, mi prawie wykipiał z garnka) i resztę ciepłego mleka. Całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (ja wystawiłam na balkon, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 35 min).
Po wyrośnięciu dodać jajka, olej, sól, cukier, resztę mąki oraz stopioną margarynę. Wyrabiać kilka minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wybrane owoce (u mnie to były mrożone truskawki, nie rozmrażamy ich wcześniej) i posypujemy kruszonką ze sprawdzonego przepisu (ja roztopiłam 100 g margaryny, dodałam mąkę- na oko, tak by powstała zwarta, ale jeszcze dosyć lepka masa i około 2 łyżek cukru). Pieczemy 45- 50 min w nagrzanym piekarniku.

Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...