poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kasza jaglana z suszonymi owocami


Bardzo zdrowe i sycące śniadanie, szczególnie w takie zimowe i mroźne poranki jak dziś. Polecam wszystkim tym, którym brakuje energii i tym, którzy nie chcą dać się przeziębieniom:)

Składniki:
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • garść suszonych owoców (u mnie: żurawina, morele, śliwki)
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie. Następnie wsypać do garnka i zalać wrzątkiem (woda powinna zakrywać kaszę tak na 1- 1,5 cm). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15- 20 min (aż do wchłonięcia płynów). Jeżeli stwierdzimy, że daliśmy za mało wody to wtedy cienką strużką ją dolewamy. Uwaga: Kaszy nie należy mieszać, bo wtedy będzie nam się przypalała!
Na gotową jaglankę wykładamy pokrojone suszone owoce.

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. jadłam jaglankę na śniadanie raz, zdecydowanie chcę więcej i w różnych wydaniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Polecam jeszcze z musem jabłkowo- gruszkowym i sosem mięsnym :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kaszę jaglaną zarówno na słodko jak i jako dodatek do mięs. Nie wiedziałam że nie powinno się jej mieszać podczas gotowania. Mnie się niestety często przypala:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jem często kaszę jaglaną z różnymi mięsnymi sosami, ale najbardziej lubię właśnie na słodko. A spróbuj jej nie mieszać, tylko jak widzisz, ze jest już mało wody, to po prostu dolej. Ja odkąd nie mieszam kaszy, to się nie przypala :)

      Usuń
  3. Pysznie i zdrowo! Czasami podobnie wygląda moje śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko i na pewno jest przepyszna ;) Lubię takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham kaszę jaglaną, ale do tej pory jadałam ja na słono. Chyba czas wypróbować słodką wersję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...